Приключи голямото преброяване на белия щъркел в България

През 2015 г. над 400 доброволци, членове на БДЗП и приятели на птиците и природата се включиха в Голямото преброяване на гнездата на белия щъркел в България.

Приключи голямото преброяване на белия щъркел в България
До момента са обработени данните за 80 общини от общо 211, включили се в тазгодишното преброяване. Междинните резултати регистрират 2211 щъркелови гнезда, от които 2178 са активните. В тях успешно бяха отгледани 4913 малки. През 2015 г. населеното място с най-много активни щъркелови гнезда e село Белозем с 38 гнезда.

По време на преброяването, което се проведе в две поредни лета – 2014/2015 г., бяха обходени хиляди населени места и всяко щъркелово гнездо бе описано: дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те, къде се намира гнездото – върху дърво, комин, църква, ел. стълб и дали е опасно за птиците.

Крайните анализи за броя на щъркелите и щъркеловите гнезда в България ще бъдат представени след обработката на всички данни.

Приключи и конкурсът за най-активно участие в VII Международно преброяване на белия щъркел в България. В конкурса се включиха над 450  души от цялата страна. Специално жури ще обяви победителите от четирите категории в края на месец август.

Преброяването на белия щъркел е част от VII Международно преброяване на този толкова обичан от хората вид. То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с Изпълнителната агенция по околна среда към Министерството на околната среда и водите. В световен мащаб координатор е NABU/BirdLife Германия. Целта е да бъдат събрани данни за цялата световна популация на белия щъркел, който е един от най-добрите индикатори за състоянието и качеството на околната среда, в която живеем и ние хората.

Кампанията за преброяване на белия щъркел с участието на доброволци е част от проекта „Търсенето на щъркела: „Науката на гражданите“ в действие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Източник: bspb.org