Мария Харбова: Приютът в Богров е незаконен

Неправителствени организации, защитаващи правата на животните, ще пишат открито писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и до други кметове, ако не изпълнят решение на Върховния административен съд. Активистите спечелиха дело в края на миналата година, заведено от тях срещу Наредба 41 на Министерството на земеделието, уреждаща условията в общинските приюти за бездомни животни.

Мария Харбова: Приютът в Богров е незаконен

За “Хоризонт” Мария Харбова поясни:

Ние написахме писмо до министъра на земеделието да предприеме действия за изпълнение на решението, като уведоми всички кметове, общински кметове на територията на България, на първо място г-жа Фандъкова, да започнат да синхронизират условията в приютите съобразно решението на ВАС. В края на февруари изтича тримесечният срок, в който би следвало те да извършат това нещо. Концлагерът в Богров трябва да спре приема на кучета, тъй като е незаконен. Достъпът е забранен. Това е грубо нарушение на Закона за защита на животните, който е специален закон и важи пред всички останали закони. Ще се обърнем към прокуратурата на България, че не се изпълняват решения на съд и след това ще се обърнем и към Европейската комисия.

Мария Харбова и нейни съмишленици са и против приетото вече увеличаване на бюджета за столичното общинско предприятие “Екоравновесие” за 2016 година при положение, че е отчетено намаляване на бездомните кучета.

Източник: bnr.bg