Кучето Клео или Приютът на ужасите!

Защото бездомните животни в България са виновни за безпаричието, болеститие и смъртта

Кучето Клео или Приютът на ужасите!
Кучето Клео или Приютът на ужасите!

Ще ви разкажем ужасната история на кучето Клео, което е поредната жертва, понесла невиждана жестокост. Предупреждаваме ви, че историята, снимките и видеата, които ще видите не са подходящи са хора с чувствителна психика.

У нас бездомните животни са виновни че са родени на улицата, че обществото е бедно и болно, те понасят със страшна сила този бич, като единственото, което могат да направят е да издадат някой тих звук преди ножът/ камъкът/патронът да се забие в плътта им.

При Клео е било същото, макар и може би с друг (благороден) замисъл. Животното е понесло страшно страдание, но този път този път има съмнение, че ветеринар е причинил смъртта на клетото четириного.

Гадове, подобия на хора, същества по-мизерни от влечугите – това са хората, които работят в Общинския приют. Дори това с…

Posted by Дай лапа- Приют за бездомни животни град Кърджали on Wednesday, October 14, 2015

Историята на Клео стана известна, след като се появи шокиращо видео във Facebook, на което се вижда как коремът й е бил разпорен, а тя е оставена зад общинския приют “Дай лапа” в Кърджали.

По думи на доброволки Клео попада в приюта, заедно със своята майка, братчета и сестричета през юни 2015. Преди две седмици кучето в вкарано в една от клетките, за да бъде подготвено за кастрация. В събота 19.10.2015 година, при посещение в приюта, доброволците намират Клео в безпомощно състояния с отворена рана.

Кучето е намерено от доброволките Мерал и Славена, оставено на произвола да чака смъртта си. Четириногото е откарано в Рудозем, където е поето от RSDR Rudozem Street Dog Rescue. След дълга борба Клео почина, като остави още един грях на това общество, на което са му необходими поколения, за да се пречисти.

Кой и защо е причинил това на Клео?

Всеки ден четем и виждаме жестокостта на гражданите към бездомните животни, но има съмнения, че към изтезателите на животните се включва и ветеринарният лекар на приюта “Дай лапа” д-р Николай Каснаков.

“Ходим в приюта в сряда и неделя, за да храним животните. При отиването ни през уикенда броихме кучетата, които би трябвало да са в приюта, но две липсваха – една бременна майка и слабото куче (Клео), което виждате във видеото. За сметка на това имаше ново. Тъкмо щяхме да си тръгнем и зад металните ограждения на клетките (високи 3 метра) чухме тих вой като на новородено куче. Покатерихме се и видяхме това, което виждате в клипа – разпорената Клео”, разказва Славена, която е открила осакатеното куче.

“В приюта имаше кастрации, имаше кучета, които не бяха излезли от упойка, все още ги тресеше, а бяха с отворени рани. Сами може да си направите изводите”, продължава стряскащата история Славена.

Според доброволката, на Клео й е бил направен опит за кастрация, въпреки, че тя е много малка и слаба.

Условията в приюта “Дай лапа” са меко казани страшни, това си личи от снимки, изпратени от двете доброволки. Манипулационните са пълни с вода и мръсотия.

Мерал и Славена са пуснали жалба за случая до Районната прокуратура и както се изрази самата Славена: “това не е първата, няма и да е последната”.

До момента от прокуратурата не са предприемали мерки, областната Агенция по храните също не е констатирала сериозни нарушения при проверките си в приюта, които обаче личат от изпратените снимки.

“Този приют трябва да се затвори, да се махне работещият в момента персонал и да се направи нов приют”, смята Славена и разказва, че след кастрация кучетата се оставят в студената манипулационна, пълна с вода на мокри одеяла.

Няма виновни

Славена и Мерал казаха, че са търсили изход от ситуацията. Отишли са при човека, към когото се подават сигналите за безстопанствени кучета към местната дирекция “Околна среда и води”.

“Тя ни пренасочен към управителя, той каза, че нищо не може да се направи, защото ОСВ е към общината. В общи линии прехвърляне на топката”, обясниха момичетата.

Става все по-страшно

Как ще реагирате, ако отидете да нахраните животни в някой приют и видите в кофи отстранени тестиси и матки на животни.

По думи на Славена и Мерал, това се случва често. Изпратиха снимки с органите, оставени по земята.

Невинен до доказване на противното

iNews се свърза с ветеринарния лекар на приюта д-р Николай Каснаков. Той категорично отрече твърденията на Мерал и Славена.

“Всички животни, които съм кастрирал са живи и здрави и имам документи за тях. Кучето, показано във видеото не съм го виждал, не съм го кастрирал аз. Аз съм ветеринарен лекар и много обичам животните, никога не бих причинил подобно нещо на животно”, категоричен в д-р Каснаков.

Не можем да пропуснем да коментираме и момента със самите “кастрации”, ако може можем така да ги наречем, или по-точната…

Posted by Дай лапа- Приют за бездомни животни град Кърджали on Wednesday, October 14, 2015

Той определи случващото се като атака срещу него и заяви, че смята да подведе под съдебна отговорност доброволките, които го обвиняват в немарливост. Заявява, че не знае защо е “скалъпена тази лъжа” по негов адрес.

“Аз се грижа за животните като за деца, приютил съм много бездомни животни и не мога да повярвам в какво ме обвиняват”, заяви ветеринарът.

Д-р Каснаков отрече снимките с органите, оставени по земята и в манипулационната да са заснети в приюта “Дай лапа”. Той отказа да коментира условията в приюта, защото “не са негова отговорност”.

Д-р Каснаков заяви, че се надява по случая да има проверка и истината да излезе наяве, за да бъде изчистено името му.

Истината е някъде там

Приютът за бездомни животни “Дай лапа” в Кърджали съществува от 2005 година. По думи на доброволци, проблемите в него съществуват от самото му създаване.

През 2013 год. организацията “Четири лапи” е била на посещение в приюта и са констатирали, че е той не може да съществува като такъв, защото не отговаря на условията. По-интересният факт е, че данните сочат, че има 50% смъртност при кастрираните от д-р Каснаков животни.

За момента можем да чакаме отговора от Районната прокуратура на подадена жалба и становище от областната Агенция по безопасност на храните.

Те са просто помияри

Историята на Клео е страшна , защото тя е просто поредното доказателство, че зоополиция трябва да има и хората, които се отнасят с такава жестокост към животни трябва да бъдат наказани. Трябва да има последствия, защото те са опасни не само за четириногите, но и за обществото.

За всички, които след прочетеното се питат “по-важни ли са помиярите от хората”, ще напишем “Не, но са по-човечни”.

По статията работи: Беатрис Николoва

Източник: inews.bg