Птици общуват чрез смислен език

Птици общуват чрез смислен език
Птици общуват чрез смислен език

До сега се смяташе, че свързването на звуци с цел създаване на смислена реч е характеристика, принадлежаща само на човека. Но ново изследване, публикувано в PLoS Biology, разкрива, че представителите на пернатият видът Turdoides caudata също могат да развиват свой фонетичен език. Изследователите смятат, че изучаването на техния език, може да ни даде информация за това как се е развил човешкият език, пише Zmescience.

Биолози, изучаващи социалните птици, разбрали, че те също могат да нареждат безмислени звуци в смислени съобщения. Може да се окаже, че учените са открили ранен етап в развитието на сложна езикова система, подобна на тази, която човечеството използва. Сигурно се питате – не правят ли същото и папагалите? Това е логичен въпрос, но отговора е – не. Папагалите са добри в имитирането, но те не разбират какво казват и не е ясно дали могат да създават нови съобщения от вече научените звуци.

Какво прави Turdoides caudata специални? Първо, те използват 15 различни звука за различни ситуации. И за да стане още по-интересно, понякога могат да комбинират тези звуци за още повече ситуации, а могат и да използват същите звуци, но с малки промени, за да променят смисъла на съобщението. С други думи, те използват определени звуци, за да предават смислени и оригинални съобщения.

„Въпреки че отдавна знаем, че птиците са способни да навързват различни звуци в сложни песни, тези песни нямат специално значение и промяната в подредбата на звуците не променя общото послание“, казва главният автор на изследването Сабрина Енгесер от университета в Цюрих.

И за да уточним нещата – Turdoides caudata издават звуци, не пеят.

„За разлика от повечето пойни птици, Turdoides caudata не пеят. Всъщност големият им вокален репертоар се характеризира с дискретни повиквания, съставени от отделни малки, акустично различаващи се звуци“, добавя тя.

„Смятаме че Turdoides caudata може би пренареждат звуците, които издават, за да влагат в тях нови значения, защото това е много по-бърз процес, отколкото развиването на абсолютно нов звук“, казва съавторът професор Анди Ръсел от университета в Ексетър, който изучава птиците от 2004 година.

Учените отдавна търсят подобни следи при други представители на животинското царство, и са имали определени успехи. Изследвания върху маймуните Кембъл са показали, че имат две специфични аларми за хищници, които могат да бъдат променяни чрез добавянето на проста наставка (суфикс). Но това означава, че те се намират в прекалено ранен етап в създаването на език.

Да видим един пример – да кажем че имате три звука: А,В и Т. Може да създавате различни комбинации, като например ТАВ, ВАТ, АТ и дори по сложни като ВАВА и те да означават различни неща. Ето така се формират езиците, а Turdoides caudata са много добри в това. Това е първият път, в който животно показва, че е способно на смислен език.

„От това, което знаем, това са първите животни, които имат умението да използват фонеми, за да променят значението на това, което „казват“, пишат авторите.

Новината може потенциално да промени коренно начина, по който гледаме на животинските езици.

Източник – megavselena.bg