Явор Гечев: Животното като първата жертва на насилника

Явор Гечев: Преди два дни Варненският районен съд издаде присъда от една година и четири месеца лишаване от свобода и 2000 лв. глоба за садист, убил по особено жесток начин улична котка.

Явор Гечев: Животното като първата жертва на насилника

Това е едва третата ефективна присъда за насилие над животно у нас и засега най-голямата – Наказателният кодекс предвижда наказание от една до три години лишаване от свобода и глоба от две до пет хиляди лева при проява на жестокост спрямо животно, довела до неговата смърт, когато деянието е извършено на публично място или в присъствието на непълнолетни лица.

Решението на съда беше посрещнато противоречиво в социалните мрежи от хората с позиция по всяка тема – мненията варираха от това, че за деянието си извършителят Янчо Янчев заслужава най-малкото смърт, до дежурното “цялата държава оправихме, че сега почнахме да затваряме хора за убийство на котка”.

Във време, когато в общественото пространство постоянно присъства темата за съдебната реформа, без голяма част от изказващите мнение да имат ясна представа какво точно трябва да представлява тази реформа, новината за осъдителната присъда на Янчев трябва да бъде посрещната по-скоро положително.

  • Ето няколко важни причини за това:

– Умъртвяването на котката от осъдения е било заснето от камера за видеонаблюдение и беше излъчено в предаването “Господари на ефира” преди няколко месеца. Който е гледал въпросния клип, надали би имал съмнения, че деянието е извършено по особено жесток начин (котката първо е удряна в земята, а след това садистът смазва главата й с ритници) от човек, който очевидно не може да овладява пристъпите си на агресия. Ами ако на мястото на котката беше дете, попаднало на прицела на раздразнителния варненец?

Проучване на Националната коалиция срещу домашно насилие на САЩ (National Coalition Against Domestic Violence) сочи, че 71% от жертвите на домашно насилие, които са имали домашен любимец вкъщи, твърдят, че животното е било първата жертва на насилника.

Данните на Федералното бюро за разследване на САЩ са категорични, че 100% от серийните убийци са започнали с издевателства над животни. Това са част от причините от 2015 г. насилието над животни в САЩ да бъде включено в списъка на престъпленията, които се разглеждат с особен приоритет от бюрото, редом с убийствата и умишлените палежи. Очевидно съдията от Варненския районен съд също е на мнение, че към този род престъпления трябва да има нулева институционална толерантност.

– Извършителят Янчев не е с “чисто съдебно минало”, както обичат да се изразяват криминалните репортери, поради което отпада възможността да бъде приложен чл.78а от Наказателния кодекс и присъдата от лишаване от свобода да бъде заменена с административно наказание, т.е. само с глоба. Нещо повече, досега той е бил осъждан няколко пъти за разпространяване на наркотици, за кражби и грабежи. Надали би се намерил здравомислещ човек, който да настоява престъпник с такова досие да бъде пуснат на свобода.

– Мнозина биха казали, че наказанието е прекалено сурово. Едно бързо сравнение с присъдите в съседна Гърция (не е необходимо да отиваме по-далеч) би било достатъчно, за да се убедим, че това надали е точно така. През март миналата година 85-годишен жител на гр. Ламия е осъден да плати глоба от 60 000 евро за това, че застрелял две кучета. През януари 2014 г. жител на Серес е осъден на една година лишаване от свобода без право на помилване и глоба от 5000 евро за това, че влачил завързано за мотора му куче, докато не бил спрян от група младежи, които в крайна сметка спасили кучето и подали жалба до полицията. На фона дори на тези два примера наказанието за престъпник с редица предишни криминални прояви като Янчев звучи съвсем адекватно.

Примерът на Европа и по света

Жестокостта спрямо животни е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода във всяка страна от Европейския съюз, както и в много други държави по света. Причината за това съвсем не е предвзета загриженост за благото на животните, а отдавна доказаният факт, че човек, способен на проява на садизъм спрямо друго живо същество, би бил склонен в много по-голяма степен да издевателства и над хора.

Казано съвсем просто, проявите на насилие над животни се считат за ранен индикатор за бъдещо криминално поведение

Причината за широкото обществено недоволство и недоверие към съдебната система у нас е липсата на ефективни присъди за доказани престъпници, което поражда чувство за несигурност и несправедливост. И макар примерите за това винаги да са съсредоточени върху емблематични фигури от подземния свят от близкото минало, аз съм убеден, че обществото ни би се чувствало много по-добре защитено, ако повече садисти като Янчев останат за дълго зад решетките.

  • Явор Гечев е ръководител отдел “Комуникации” на фондация “Четири лапи” за България

Източник: dnevnik.bg