Равнопоставени ли са животните и човекът?

Опитомяването на животните от човека е започнало още в древни времена. Първото опитомено животно в Средния Изток – прародител на нашите кучета  е вълкът Canis lupus. Кучетата са били приветствани като партьори за лов преди около 13000 години. Котките влезли в домовете преди грубо 8500 години и се подвизавали да ловят мишки, и да пазят зърнените запаси на семейните обиталища.

5dac6d5adae11d2cf8691572e8d5b3cb

Домашните животни са били дълго време със статус прислуга на човека. В християнската традиция, Господ дава на хората власт над природата. В Битие Бог инструктира мъжът и жената да бъдат плодовити и да се размножават, и да напълнят земята, и да я покорят, и да господстват над рибите в морето, птиците във въздуха, и всяко друго нещо,  което се движи по Земята.

Има и други религии, които почитат отделни животни – например котката е била емблематична в Древния Египет и Египетския музей в Кайро е пълен  с фигури на котки – в крайна сметка едно от малкото животни способни да убият кобра. Кравата пък е свещено животно в Индия – тя е символ на храната и живота и не бива да бъде убивана. Туземните хора и до днес се отнасят с животните с почит и преклонение. Сред индианците те са се смятали за равни по права на хората. Те живеели в сродство с всички създания на природата. Някои човешки суеверия са също така свързани с животни. Най-популярното е: ако черна котка ти мине път, значи… Обикновено означава, че животното отива някъде.

711c4a9703798683c651c183c05f461d

Животните са изключително хуманоудни и приличат на нас в много аспекти. Много от животните имат интелигенто поведение. Те също като хората имат настроения, чувство за достойнство, благородство…някои животни имат качества, които ако се проявят в човек могат да го доведат до святост. Дълготърпеливи са, прощават, не са злобни,  любезни са, не завиждат, не се хвалят, не са горди, почитат другите, не са егоисти, не се ядосват лесно, не пазят списък на злините, винаги се доверяват, винаги се надяват, винаги са постоянни.

4606d7ed40a7f79112aa16b89ec51b2b

Ние споделяме планетата си с тях, но много често животните биват наранявани от човека – примерите за това са хиляди и са от грозни до непоносимо отвратителни. Ако бяхме запознати изцяло с това, което им причиняваме, бихме били натъжени, разтърсени и бихме се почувствали доста неудобно. За разлика от животните, които убиват за храна, ние убиваме за парченца хартия. Като доминиращ вид на тази планета ние сме отговорни за останалите форми на живот. Животните в нередки случаи проявяват повече отговорност от хората. Има случаи на отглеждане на подхвърлени деца от диви животни.

62 процента от хората твърдят, че домашните им любимци разбират това, което казват – това винаги е било дълбока мистерия. Добре е известно, че папагалите могат да имитират човешка реч. Ученият Фон Остен е останал в историята с това, че се е опитал да научи коня си на основна математика – конят се справял много добре в различаването на цифрите и отговарял правилно на около 89 процента от въпросите като почуквал с копито. За слоновете е устновено, че могат да умрат от несподелена любов.

7cee0a2d0a7c31ce69fc7650f3665ea7

Истински братското отношение към животните, чувстваме когато хайваните се сгушат под завивката ни някоя зимна нощ, или когато държим чадъра си така, че домашният ни любимец да не се измокри. Благородното отношение към животните, което наблюдаваме у децата и някои възрастни вдъхва вяра в човечеството. Любовта е в малките неща и хората, които са усетили топлината на домашните си любимци са влюбени до живот. Нищо не може да застане между тях и животинчетата им, нищо не е сравнимо с радостта, която те им носят.

4c9d77ec87acb4ef938f3b5445c989dc

Автор: Светла Василева