Разходите на развъдчика в цифри

Разходите на развъдчика в цифри
Разходите на развъдчика в цифри
В тази статия ще се опитам подробно да опиша разходите на развъдчика по едно кучило. Разбираемо е, че въпреки опита ми за обективност, всички споменати разходи са в известна степен относителни, тъй като цените например за споменатите ветеринарно-медицински услуги зависят от избраната клиника, храната – от избраната марка и клас, транспортните разходи – от разхода на транспортното средство и вида гориво и т.н. Първоначално мислех да разгледаме отглеждането на бъдещата майка/баща на нашето кучило от неговото вземане до настъпването на втората година (така наречената развъдна зрялост, когато кучето може да бъде използвано за разплод за първи път). Тъй като формиралата се крайна сума може да бъде стряскаща за голяма част от читателите и да ги накара сериозно да се замислят дали въобще да вземат каквото и да било куче, реших само да набележа основните разходи:
– закупуване на двумесечно кученце от добър европейски развъдник – 1000 евро без транспорта;
– годишни ваксини, обезпаразитяване против външни паразити, ежемесечно обезпаразитяване против вътрешни паразити; здравни тестове;
– качествена храна, съобразена с възрастта и нуждите на кученцето;
– обучение, участия в изложби и работни изпитания.
 Нека по-подробно се спрем на заплождането на вече физически зрялото женско куче, покрило изискванията за допускане до развъдна дейност:
– минималната цена на едно заплождане е 300 евро, като собствениците на световноизвесни и доказали се производители искат 1000-1500 евро. Средно приемаме 600 евро ( 1200лв );
– транспортните разходи за заплождането зависят от разхода на гориво на колата, цената на горивото, избран маршрут.
Например едно пътуване до Белград излиза около 400 лв (приблизително 1400 км), до Милано – около 1000лв (приблизително 3600 км) с включени такси магистрала. Средно приемаме 700 лв;
– хотел и храна по време на пътуването около 80-100 евро (180лв);
– след това имаме разходи за медицинско наблюдение на бъдещата майка, подходящо хранене по време на бременността (2 месеца) и кърменето (приблизително 1 месец) – общо 3 месеца по 100 лв = 300 лв;
– раждането, ако няма усложнения, не се налага оперативна намеса или раждане под медицинско наблюдение в клиника, поради констатирани възможни проблеми, около 50 лв за лекарства и видеозон;
– непредвидени разходи – не са включени.

   До тук заплождането и раждането излизат около 2500 лв.

(При условие, че имаме средно голямо кучило от 6 здрави кученца, бременността и раждането са минали безпроблемно, не са били наложителни допълнителни грижи за майката или новородените).
 1452402_633500416692842_2048242234_n  Едно раждане може да подължи до 12 и повече часа. Развъдчикът и негов помощник следят процеса на раждане, полагат необходимите грижи за всяко появило се на бял свят кученце (прерязване на пъпната връв, преслушване за хриптящи звуци, обтриване, изсушаване, претегляне и вписване на данните), оказват му помощ, ако не може да поеме първата си глътка въздух и реагират при първите признаци за усложнение.
Грижите за майката в края на бременността и малките през първите 20 дена от живота им са денонощни, за да се намали вероятността от инциденти или недохранване на някое по-слабо кученце. Буквално развъдчикът спи при кучилото, за да реагира мигновено, ако някое кученце остане затиснато (особено при по-големи кучила, ако майката затисне някое кученце, може да не реагира на писъците му, понеже останалите кученца сучат или спят и тя не смее да ги разбута).
В случай на наложително дохранване на кученцата с адаптирано кучешко мляко до 20-тия ден (при голямо кучило; слаби кученца,които не могат да сучат сами; слаба лактация на майката или заболяване и лечение), то се приготвя мляко с подходяща температура и всички кученца се хранят със спринцовка или шише с подходящ накрайник през 2-3 часа. Самото хранене отнема около час – внимателно да не попадне мляко в трахеята и кученцето да се задуши, след това масаж на коремчето (за да се предизвика уриниране и дефекация). Сами сметнете това колко времена ден отнема.
След 20-тия ден започва захранването, а след 40-45 ден и отбиването на малките от майка им. След това те преминават изцяло към самостоятелно хранене по 6 пъти на ден (допълнително се събират с майката по няколко пъти на ден, за да се намали постепенно лактацията и майката да не развие мастит) и логично следва – постоянно чистене с подходящ препарат, за да са на сухо и да се избегне вероятността от инфекция.
– От първия до втория месец (период от 30 дена) всяко кученце изяжда храна, равняваща се на около 3лв/ден. За 30 дена = 90лв;
– обезпаразитяване за външни и вътрешни паразити 2 пъти, за да се избегне отслабване на организма и/или интоксикация, да се усвоява правилно калция от храната и да могат да бъдат ваксинирани – около 10лв на кученце;
– поставят се първа (30лв) и втора ваксина (30лв) = 60лв;
– поставяне на микрочип = 40лв;
– стикерите от ваксините и чипа се лепят във ветеринарно-медицинския паспорт (есропейски е на цена около 10лв);
– изваждане на регистрирано родословие в съответната федерация – средно между 30-80 лв.

Всичко излиза приблизително 220 лв на кученце от първия до втория месец (ако не се е налагало лечение или специални грижи).
Като добавим разходите за заплождане и раждане – общо 2500лв, делим на боря на кученцата, на кученце се падат около 415лв.
   До тук имаме 220 лв + 415 лв = 635 лв
   Добавяме и разходите по отглеждане на женската за 9 месеца до следващото й евентуално заплождане (ако например се разгонва февруари и август, след заплождане началото на февруари месец, ражда началото на април, отбиване началото на май, до следващото заплождане остават 9 месеца).
За тези 9 месеца имаме разходи за:
– качествена храна (около 100лв/месец) = 900лв;
– годишна ваксина 30лв;
– обезпаразитяване за вътрешни паразити ежемесечно (9 месеца по 5 лв) = 45лв;
– за външни паразити (зимния период през 3 месеца против бълхи и летния – всеки месец против кърлежи и бълхи) = около 120лв;
   До тук всичко излиза около 1095лв (без включени разходи за обучение, хранителни добавки, здравни тестове, участия в киноложки мероприятия или лечение).
   Делим на броя на кученцата и получаваме около 180лв.
   Добавяме към горепосочената сума за заплождане, бременност, раждане и отглеждане на малките до втория месец 180 + 635 = 815 лв

   11008426_896694490373432_1744608789785777937_nАко развъдчикът не успее да задоми кученцата до края на втория месец (поради заболяване, слаб интерес или друга причина) и те не са при новите си семейства след поставянето на втората им ваксина, то всяко кученце за времето от края на втория до края на третия месец увеличава разходите на развъдчика с около 110лв (трета ваксина 30лв, храна приблизително 80лв). В процеса на израстване кученцето се нуждае от постоянно увеличаващи се дажби. То расте интензивно и се нуждае от много храна за покриване на нуждите от енергия и градивен материал.

Всичко споменати до тук разходи са ориентировъчни. Цената на заплождането (зависи от преценката на развъдчика кой е най-подходящият баща на бъдещото кучило спрямо неговата женска), за медицински услуги, храна, обучение, транспорт и т.н зависят от много фактори.
В тази статия се опитах да приема някакви средни стойности, но окончателните разходи по едно кученце от кучилото може да набъбне със 100-200 лв (или дори многократно повече, ако са родени или оцелели 2-3 кученца). Всеки развъдчик се старае да произведе и отгледа красиви кученца, в добра кондиция и здраве, с адекватно поведения според стандарта на породата. Всеки се стреми кученца с името на развъдника му да са достоини конкуренти на изложбените рингове и изпитния терен. Всеки развъдчик би дал всичко от себе си (според познанията, възгледите и финансовата си възможност), да произведе един ценен за породата екземпляр, който съответно има своята цена.
   Ако след заплождането не се родят кученца, то причината може да се търси в мъжкото куче (прекалено често заплождане и липса на възстановителен период, заболяване, слабо производство на хормони), или в женската. Във втория случай установяването на точната причина е доста сложен процес (възможни са: непълно разгонване, затлъстяване, бедна храна, генна несъвместимост, невъзможност за заплождане или износване на плодовете поради анатомична особеност или недостатъчна секреция на хормони и др.). причина за прекъсване на доказана бременността (аборт) може да е силен стрес, неадекватни грижи – недохранване или неправилно хранене, прекомерно физическо натоварване, сбиване, недостатъчна секреция на хормони на бременността и др.
   При раждане – преждевременно раждане на кученца с недоразвити бели дробове, задушаване на кученцата. При бавно и неасистирано раждане, раждане на дребни и нежизнеспособни кученца, раждане на мъртви кученца, усукване на матката, кръвоизлив, слаби контракции и др. продължителното раждане поради тесен родов канал, прекалено големи кученца, кученца в неподходяща за раждане поза, слаби или никакви контракции, майката бързо се изтощава и нейния живот и този на кученцата е под въпрос. Ако някое кученце е в неправилна позиция и е “заседнало”, то възпрепятства нормалния процес на раждане и се налага спешна медицинска намеса.
След приключване на раждането е желателно майката да се прегледа с видеозон за задържани плаценти и/или плодове, тъй като те могат да доведат до инфекция на матката, отравяне на кръвта и смърт.
   След раждането на здрави кученца, в първите 20 дена от живота им, определяща роля има поведението на майката и грижите, които полага за тях. Понякога необясними остават случаите на отказ на майката да кърми (стои свита и малките нямат достъп), да ги хапе или ръмжи, да ляга върху тях и да
ги затиска, стъпква или омотава в постелката (умишлено или по невнимание), да не проявява никакъв майчински инстинкт и да се държи така, сякаш не е родила преди часове. Известни са дори случаи на изяждане на кученце или на цялото кучило. Обикновено такова необяснимо поведение се наблюдава при първо раждане и неопитна майка и стрес от самото раждане, но ако и при следващо раждане се наблюдава същото – тази женска отпада от разплод (такова поведение може да се предава на нейните дъщери).
10995881_877008202342061_1391103642357708487_n
   Оценка на кученцата
   Може да се случи от дадена комбинация на родители със стандартен цвят (черно и бяло или кафяво и бяло)да се родят кученца със трицветен или бял цвят, които не се признават от стандарта на породата, не могат да се явяват на екстериорни изложби или да участват в развъдната дейност и нямат реална стойност за породата. Появата на такива нежелани цветове в поколението се дължи на рецесивни (скрити) гени, които при определена комбинация на родителски гени “излизат” наяве.
По подобен начин от видимо здрави родители се предават и редица други състояния като липсващи зъби или некоректна захапка (може и да е придобито след раждането при неправилни грижи за кученцето), тазобедрена дисплазия, крипторхизъм, сърдечни проблеми и др.(голяма част от споменатите все още подлежат на проучване за установяване на отговорните гени и точния тип на унаследяване).
Често се случва някое кученце или кученца да не оцелеят – непоносимост към ваксина или обезпаразитяващ препарат, към дезинфектиращ препарат, алергична реакция от ухапване на насекомо, ваксиниране на болно кученце, поглъщане на различни предмети и редица други.
   Кой реално печели от развъждане на кучета?
   Печелят разни псевдоразвъдчици, снабдили с няколко женски за по 200-300 лв, които могат да бъдат оприличени на някаква порода от незапознат потенциален клиент. Тези кучета до втората си година (естествено, ако не са били заплодени още при първото разгонване) се хранят с евтини нискокачествени гранули, хляб и манджа или само хляб. Не знаят какво е обезпаразитяване, обучение или изложба (могат да “участват” само като зрители). Тези кучета се заплождат с най-близкото съседско куче, кото също бегло прилича на дадената порода. Обикновено двете кучета са напълно несъвместими – коренно разнотипни (недопустимо за една порода) или с едни и същи недостатъци/пороци, без каквато и да е информация за предци (може някоя баба или дядо да е приличал повече на немска овчарка, ротвайер или на Мурджо). За характера няма да говорим изобщо.
Всеизвестно правило е, че за заплождането се дава едно от новородените на собственика на бащата или се плаща 100-200лв. На майката не се правят никакви предварителни тестове, на бащата също, за транспорт се дават максимум 100-150лв. Оттук нататък женската ражда сама и каквото оцелее се продава на 20-30-40 дена за суми от порядъка на 400-800 лв без никакви ваксини (или поставена една ваксина), понеже е още рано за тях, без чип, съответно без паспорт, без да е обезпаразитявано и т.н.(доказателства за всичко това можете да намерите в обявите за продажба в интернет). Когато заведем кученцето на лекар за преглед се оказва, че е пълно с глисти, чиито токсини може да са увредили нервната му система или да възпрепятстват правилното усвояване на калции (като резултат получаваме рахит), има бълхи и някой друг кърлеж (зависи от сезона). В съответствие с ценните съвети, получени от “развъдчика” го храним с прясно мляко или попара с хляб, от което кученцето получава разстройство и т.н.
Неговите братя и сестри се продават като топъл хляб, понеже са от “евтините стафове”, майката се запложда и на следващото разгонване и цикъла се затваря.
Въпросът в тази статия е КОЙ КАКВО ПЕЧЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ РАБОТА?
-собственикът на регистриран в клуба развъдник, които спазва правилата на клуба, на федерацията и на международната федерация по кинология и международния амстаф клуб, работи за създаване на ценни за породата индивиди, сметнахме грубо какво са разходите му по едно кучило, разгледахме какви грижи полага за него (всяко едно кученце е важно, то е потенциален шампион), от продажбата на извънклубни кучила губи отговорни стопани за своите кученца, които дават мило и драго за кучето си, един ден решават да го водят по изложби или изпитания за характера и да участва в клубната развъдна дейност;
-самозваният развъдчик, които залага на количеството, а не на качеството на кученцата, развъжда в разрез с всички съществуващи киноложки правила, възвръща неколкократно вложената в кучилото сума, не полага почти никакви грижи за майката и малките, подмамва с по-ниска цена на кученцата и с определения като “родословно”, “чистокръвно”, “елитно”, “качествено”…може, но само в неговите очи, не и в очите на породата!
-гордите собственици на кученцето, повечето от тях се сблъскват с невиждани проблеми – рахит, оплешивяване, всички заразни болести са потенциална смъртна опасност за малкото до поставянето на третата му ваксина, проблеми с цвета на козината, очите, аномалии в развитието на скелета или органите, прекалено агресивно/страхливо поведение и т.н.
11134080_896694687040079_4980008296945311040_oАвтор: Йордан Гулев
www.facebook.com/astbg
www.jordanstaff.net
E-mail: Jordan_staff@abv.bg

Mob.:+359 876 09 40 33