Районите с най-много кучета са отново тези, които бяха и при предишното преброяване

Районите с най-много кучета са отново тези, които бяха и при предишното преброяване

Д-р Марина Иванова,”Четири лапи”: 3844 са безстопанствените кучета в столицата според данните от последното преброяване

София. Броят на безстопанствените кучета е изчислен на 3844. Това каза д-р Марина Иванова, директор на фондация “Четири лапи”, по време на представянето на резултатите от последното преброяване на безстопанствените кучета в столицата, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Последното преброяване отчете 6635 безстопанствени кучета на територията на столицата. За две години имаме значително намаляване на техния брой”, коментира д-р Иванова. “Резултатите са отчетени на база забелязаните кучета без надзор на обществени места, в индустриални зони, също така в изоставени имоти”, уточни тя. “За съжаление в София, поради архитектурни особености в центъра на града, няма възможност за изчисляване на точния брой на безстопанствените котки”, допълни тя. “За периода на преброяването са забелязани 189 коня”, посочи Марина Иванова и допълни, че най-вероятно истинският брой е много по-висок от този. “На намиращите се около 200 работни коня на територията на Столична община си заслужава да им бъде обърнато внимание, да бъдат регистрирани, за да може да се осъществява контрол върху техните собственици”, каза още тя.

  • Биляна ИВАНОВА

Д-р Марина Иванова, “Четири лапи”: Районите с най-много кучета са “Панчарево”, “Нови Искър”, “Люлин”, “Красна поляна”, “Връбница” и “Витоша”

София. Районите с най-много кучета са отново тези, които бяха и при предишното преброяване -“Панчарево”, “Нови Искър”, “Люлин”, “Красна поляна”, “Връбница” и “Витоша”. Това каза д-р Марина Иванова, директор на фондация “Четири лапи”, по време на на представянето на резултатите от последното преброяване на безстопанствените кучета в столицата, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Най-малко са кучетата в централните райони “Оборище”, “Изгрев”, “Средец”, “Възраждане”, “Лозенец” и “Триадица”, допълни тя. По думите ѝ, в сравнение с преброяването през 2013 година почти във всички райони има силно намаляване на популацията. “От преброените 3844 кучета, 2302 са кастрирани”, посочи Марина Иванова. “През 2015 година процентът на кастрирани кучета със сигурност е по-висок”, коментира тя. “Факторите, които влияят върху популацията на безстопанствените животни, са факторите на средата, които включват хранителния ресурс, вода, подслон”, каза още д-р Иванова.”Основната причина за наличието на нови безстопанствени животни е безотговорното отношение на собствениците и липсата на контрол върху домашните кучета и котки”, заяви тя. В тази връзка д-р Марина Иванова посочи, че промените за задължителна идентификация на кучета, които са приети, са стъпка в правилната посока.

  • Биляна ИВАНОВА

Д-р Марина Иванова, “Четири лапи”: Много важно е да се вложат усилия в усъвършенстване на системата на СО за регистрация на домашните кучета

София. Много важно е да се вложат усилия в усъвършенстване на системата на Столична община за регистрация на домашните кучета. Това каза д-р Марина Иванова, директор на “Четири лапи” на представянето на резултатите от последното преброяване на безстопанствените кучета в столицата, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “В момента системата не дава информация какъв процент от тези животни са кастрирани, какъв е процентът на безпородните животни. Няма опция за въвеждане на животно осиновено от улицата, има възможности само за закупено или от приют, които не покриват всички форми на придобиване на животно”, допълни тя. По думите на д-р Иванова препоръките на организацията са основно поддържане на околната среда, контрол над домашните кучета и котки, основно на техните собственици, контрол на безстопанствените кучета и котки, поддържане на висок процент кастрирани животни, работа с гражданите и собствениците, кампании за популяризиране на кампании за осиновяване на животни. “Вместо да се купуват животни с неясен здравен статус и породна принадлежност от зоомагазини и пазари, или чрез интернет е винаги е по- добре човек да отиде до приюта и да си вземе оттам домашен любимец, който със сигурност ще е много привързан и ще е в добро здравословно състояние”, посочи Марина Иванова. “На приютите не трябва да се гледа като на места, където се настаняват животни и просто се хранят. Трябва да се полагат грижи за тези животни, да се социализират, да им се намират нови стопани”, каза още тя.

  • Биляна ИВАНОВА

Източник: focus-news.net