Растения и животни се смаляват

…заради горещините и липсата на вода, предупредиха изследователите, като добавиха, че този факт може да има сериозно отражение върху производството на храни през идните години.

“Най-лошите сценарии са, че хранителните растения и животните ще се смалят достатъчно, за да има влияние върху хранителната сигурност”, заявява помощник-професорът Дейвид Бикфорд от института по биологични науки на Националния университет на Сингапур. Бикфорд и колежката му Дженифър Шеридан са прегледали описания на вкаменелости и десетки изследвания, които показват, че много видове насекоми като мравки, хлебарки, пчели, щурци и паяци са се смалили с времето поради климатичните промени. Плодовете и растенията са се смалявали с 3 до 17% за всеки градус затопляне, което е намалявало и с 6 до 22 % размерите на рибите. Те напомнят, че по-малките индивиди може да оцеляват по-лесно в по-топлите температури, което може да доведе до по-малко потомство и по-малък среден размер на вида.

Това може да намали количеството произведени храни от единица земя и да има “катастрофален” ефект върху екосистемите. /Ройтерс

Източник: shum.bg