10 редки животни от Червената книга на Русия

Червената книга на Русия е анотиран списък на най-редките животни и растения на Земята, които се намират под заплаха от изчезване.

планински вълк
Червен или планински вълк

Този представител на животинския свят има тяло с дължина до 1 метър, и може да тежи от 12 до 21 кг. Външно може да се сбърка с лисица, и именно това е една от основните причини за неговото изчезване. Ловците, които знаят малко за животните, масово го убиват. Трябва да отбележим, че неговата опашка малко се различава от лисичата, има черен връх. Средата на обитание е Далечния Изток, Китай и Монголия.

Кон на Пржевалски
Кон на Пржевалски

На Земята са останали само около 2 000 представители от този вид. Интересен факт – като експериментален проект, в началото на 1990 г, няколко коня са били пуснати на свобода, и не къде да е, а в зоната на изключване на Чернобил. Там те започнали да се размножават, и сега техният брой в този район е около сто.

Амурски горал
Амурски горал

Това е подвид планински козел, живее в Приморски край. Обикновено амурския горал живее и се придвижва на малки групи по 6-8 животни. В Русия има около 700 животни. Подобен на амурския горал вид може да се срещне на Тибетското плато и Хималаите.

планински козел
Западнокавказки тур или кавказки планински козел

Живее в планините на Кавказ, а именно по протежение на руско-грузинската граница. Той е бил записан в Червената книга на Русия, “благодарение” на човешката дейност, а също заради чифтосването с източно-кавказкия тур. Последното води до появата на безплодни животни.

Атлантически морж
Атлантически морж

Средата на обитание на този рядък вид е Баренцово и Карско море. Възрастните животни могат да достигнат дължина от 4 м, а теглото на атлантическия морж може да бъде около тон и половина. Към средата на 20 век този вид е бил почти напълно изтребен. Сега, благодарение на усилията на специалистите, се регистрира леко повишаване на популацията, въпреки че точната численост не може да се докаже, тъй като без специална техника е изключително трудно да се достигне до тези представители на животинския свят.

сивуч
Сивуч

Този 3-метров тихоокеански ушат тюлен живее на Курилските и Командорските острови, а също на Камчатка и Аляска. Възрастния мъжки може да достигне дължина 3 метра, а може да тежи до един тон.

Беломуцунест делфин
Беломуцунест делфин

Както и тялото на сивуча, тялото на това животно може да достигне дължина 3 метра. Късоглавия делфин се различава с черни страни и плавници. Може да се срещне в Балтийско и Баренцово морета.

Далекоизточен (амурски) леопард
В Русия този вид, намиращ се на границата на изчезването, може да се срещне в Приморски край. Още няколко екземпляра могат да се срещнат на северо-изток от Китай и Корейския полуостров.

През 2013 г в юго-западно Приморие, специалистите са успели по следите да преброят 49 далекоизточни леопарди. Това животно строго се охранява в Китай, където за неговото убийство е предвидено смъртно наказание. Амурския леопард е вид на границата на изчезването заради бракониерство.

Азиатски гепард
Азиатски гепард

По-рано е можел да се срещне на огромна територия, която се е простирала от Аравийско море до долината на река Сирдаря. Сега в природата от този рядък вид има само 10 животни, а във всички зоопаркове в света могат да се преброят 23 представители на този вид.

Амурски тигър
Амурски тигър

Първото за което си мислим, когато става въпрос за най-редките животни в Русия, това е амурския тигър. Това е не само невероятно рядък вид, но и много красив- на неговия корем се намира 5-сантиметров слой мазнина, която защитава животното от студа.

Преводач: Мария Костова

Източник: fishki.net