Решението подлежи на обжалване пред Русенския окръжен съд

Решението подлежи на обжалване пред Русенския окръжен съд
Решението подлежи на обжалване пред Русенския окръжен съд

71-годишна жена е била нападната и нахапана от улично куче в гробищния парк „Чародейка“ в навечерието на Рождество Христово миналата година. Жената с мъка се отървала от агресивното животно, след което се обадила на сина си да отиде да я вземе.

Докато го чакала, разбрала от работниците в параклиса, че на територията на гробищния парк има и други случаи на нападения от безстопанствени кучета. Като свидетел по делото, което по-късно завела, бил призован ръководителят на „Тъжни обреди и ритуали” в гробищен парк Русе, който заявил, че му е известно, че на територията на парка в кв. „Чародейка“ има около 2-3 бездомни кучета, които са нападали около 11 жени.

След инцидента последвало посещение в МБАЛ-Русе, където раните на жертвата били превързани, веднага й поставили ваксини и предписали лечение. С това обаче ваксинациите не приключили – още два пъти жената трябвало да ходи за такива, в единия от случаите навръх Коледа. До пълното възстановяване минал цял месец.

Проблемите с физическото здраве, както във всички подобни случаи, били съпроводени и от психотравма в резултат на преживения силен стрес. Жената била толкова изплашена, че не искала да излиза сама от дома си след случилото се.

Тъй като припознала Община Русе като виновник за сполетялото я нещастие, тя завела иск за обезщетение за нанесени неимуществени вреди в размер на 1 500 лева, като си поискала и законната лихва върху тях, както и възстановяване на направените разноски по делото.

Юристите на местната власт оспорили иска, но съдът го признал в пълен размер. Мотивите на магистратите били, че Законът за защита на животните (ЗЗЖ) задължава общините да се грижат поведението на безстопанствените песове да не е агресивно към хората. Това не било направено, поради което съдът напълно уважил иска.

Той дори отбелязал, че справедливият размер на обезщетението би трябвало да е 2 000 лева, но тъй като пострадалата поискала само 1 500, а по закон не може да бъде присъдено повече от поисканото, тя получава посочената от нея сума, заедно със законната лихва върху парите, а Общината е задължена да й покрие напълно и деловодните разноски.

  • Решението подлежи на обжалване пред Русенския окръжен съд.

Източник: topnovini.bg