Решение в полза на еколозите

Апелативната прокуратура във Велико Търново се произнесе срещу резолюцията на Окръжната прокуратура в Ловеч за прекратяване на контрола по закононарушенията в Деветашката пещера, съобщи БТА. Разпоредена е нова проверка в защитената територия по повод снимките на филма “Непобедимите 2”.

В края на миналата година шумът и движението на много техника и хора по време на снимките нарушиха зимния сън на колонията прилепи, живееща в пещерата, и по този начин застрашиха живота им. Решението срещу ловешката прокуратура е по повод неизпълнението на задълженията й за проверка по време на снимките и издаденото разрешително за това въпреки изпратените сигнали и документи, съобщава БТА.

С това свое решение Апелативната прокуратура във Велико Търново е първият държавен орган, произнесъл се в защита на природозащитниците. Решението също така потвърждава твърденията на еколозите, че държавните институции, сред които и Министерството на околната среда и водите, неоснователно и в противоречие със закона не са попречили на нарушенията.

Делата, заведени по случая от природозащитниците, продължават, сигнализирани са и Бернската конвенция, както и Европейската комисия.

Източник: dnevnik.bg