Шпионски камери в рогата на носорозите ще следят за бракониери

Шпионски камери в рогата на носорозите ще следят за бракониери
Шпионски камери в рогата на носорозите ще следят за бракониери

Последните останали носорози на Земята може да бъдат оборудвани с шпионски камери в рогата и монитор в сърцето, за да се залавят по-лесно бракониерите. Тази акция бе приветствана от активистите за защита на животните.

На всеки шест часа в Африка се убива по един носорог. Поради това съществуват опасения, че животното може да изчезне до 2035 г., но новата британска система може да промени това.

Системата включва камера, монитор за следене на сърдечната дейност, свързан с аларма и устройство за сателитно проследяване, за да се даде възможност на властите да открият животното веднага след като то бъде убито. Камерата в рога на животното след това ще се използват за осигуряване на доказателства срещу бракониерите.

Активистите се надяват системата, която може да бъде приложена и за животни като слонове и тигри, да бъде изпробвана в Южна Африка в началото на следващата година.

Д-р Пол О’Доног, от университета в Честър, който е работил със застрашени популации на черни носорози повече от 15 години, създал системата, наречена „Рапид” (Rapid) след драматичното увеличаване в бракониерството на носорози. Само в Южна Африка то нараснало с 9000 пъти от 2007 г.

“Трябваше да намерим начин да защитим тези животни – убиването им трябва да бъде спряно”, каза той. “С това устройство, мониторът за следене на сърдечната дейност задейства алармата в мига, в който животното бъде убито, посочвайки местонахождението му в рамките на няколко метра, така че екипът да може да стигне до мястото чрез хеликоптер или автомобил в рамките на няколко минути, като по този начин бракониерите няма да имат време да приберат ценните части на животното или да избягат.

Не можеш да надбягаш хеликоптер. Новата система ще направи бракониерството безсмислено упражнение

В дивата природа има около 25 000 носорози, като 80% от тях са в Южна Африка. Около 1000 носорози биват убивани всяка година заради техните рога, които се използват в традиционната китайска медицина, но се разглеждат и като символ за статус в някои азиатски страни.

Според групата за опазване на дивата природа е имало над 2000 северни бели носорози през 1960 г. Днес те са само пет, като единственият мъжки индивид е под постоянна въоръжена охрана в Кения, въпреки че рогата му са били отстранени, за да възпрат бракониерите.

Има около 600 000 африкански слонове, но около 35 000 на година са убивани от бракониерите. Както носорозите, така и слоновете може да бъдат унищожен в рамките на 20 години, ако сегашните темпове на бракониерство продължават.

Клеър Бас, изпълнителен директор на британската организация „Хюмън съсайъти” (Humane Society International UK), призова всички да подкрепят новия проект, така че системите да бъдат приложени възможно най-скоро.

“Намаляването на търсенето на пазара е от решаващо значение за опазването на дивата природа в дългосрочен план, но то трябва да бъде съчетано с неотложни, ефективни действия, за да се спре настоящата криза, породена от бракониерството.

“Новата система може да промени играта във все по-отчаяната борба срещу бракониерството. Технологията може да се прилага и при други критично застрашени видове, включително тигри и слонове.

Източник – fbr.bg