Родени в плен ехидни за първи път в света имат потомство

Родени в плен ехидни за първи път в света имат потомство

Зоопаркът в австралийския град Пърт поставил нов рекорд. Преди това успели да помогнат на ехидните за възпроизвеждане на рода, което само по себе си е уникално, а сега тези животни, родени в плен, за първи път в света имат потомство.

Австралийска ехидна (Tachyglossus aculeatus)- размножава се много бавно: в дивата природа това се случва веднъж на 3-7 години. Само пет зоопаркове в света са успявали да получат потомство от австралийските ехидни(такива бебета се наричат “пагл”). В повечето случаи паглите умирали, без да станат родители.

Родени в плен ехидни за първи път в света имат потомство

Програмата за развъждане на австралийските ехидни се оказала успешна само в зоопаркът Пърт. През 2012 г на живеещите тук ехидни са се родили две бебета, а сега те са достигнали детеродна възраст.

През август 2015 г в Пърт се родили първите в света бебета ехидни, чиято майка и баща също са родени в плен. Новородените имат дължина около 15 мм и тежат до 0,5 г.

При излпюпването малките разкъсват обвивката на яйцето с помощта на израстък на носа; очите са скрити под кожата, а задните крака не са развити. През първите четири часа с помощта на предните крака бебетата се преместват от задната част на майчината торба в предната, където имат възможност да се хранят с мляко.

Родени в плен ехидни за първи път в света имат потомство

За два месеца бебетата увеличават своето тегло с 800-1000 пъти, т.е., до 400 гр, а в майчината торба те остават до възрастта на появата на първите игли (около 55 дни). Родените в плен бебета по нищо не се различават от сродниците си в дивата природа.

Сега те вече живеят в дупка, придобиват навици за самостоятелен живот. Хранят се с майчино мляко и на тази възраст е достатъчно веднъж на няколко дни.

Специалистите от зоопарка са сигурни, че нищо не застрашава здравето на уникалните бебета и са провели първата официална фотосесия. Полът на малките все още не е известен: в този етап на развитие на организма полът може да се установи само с помощта на ДНК анализ, което е планирано за по-късен етап.

Източник: goodnewsanimal.ru