Самолетната компания „Делта” забрани чекирането на домашни любимци като багаж

След 74 смъртни случаи за десетилетие, „Делта” забрани домашните любимци да бъдат чекирани като багаж. Домашните любимци най-вероятно няма да пътуват в товарното отделение на самолетната компания след 1 март 2016 г.

Скоро няма да можете да чекирате кучето си заедно с вашия куфар при полет на „Делта”
Скоро няма да можете да чекирате кучето си заедно с вашия куфар при полет на „Делта”

Delta Air Lines публикува на своя уебсайт, че не след дълго няма да позволява на своите пътници да чекират своите домашни любимци с багажа си след 1 март 2016 г., освен ако пътниците не са военни с активен паспорт или се изискват услугите на животните. Някои домашни любимци все още ще могат да пътуват в салона на самолета срещу такса и както говорителят на „Делта” казва – те ще могат да пътуват като товар след влизането на политиката на компанията в сила и да се експедират като товар чрез нейните товарни услуги. Цените за превози на „Делта” товари са в диапазон от $193 до $1,481.

Промяната се е наложила поради случаите на инциденти с домашни любимци, регистрирани от самолетната компания. Авиокомпанията е регистрирала най-голям брой смъртни случаи на домашни любимци между май 2005 г. и септември 2015 г. според Американското министерство на транспорта. При полети на Delta цели 74 домашни любимци са загинали за период от 10 години, което е отчетено като около 25 % от всички регистрирани смъртни случаи при авиокомпаниите в САЩ, както и 14 броя домашни любимци са изчезнали. Въпреки това тези цифри са само малък процент от хилядите домашни любимци, които пътуват с авиокомпаниите всяка година.

„Делта” наложи ограничения за пътуване на домашни любимци в товарното отделение през 2011 година, забраняващи чипоносите кучета и котки да пътуват след проверки и редица инциденти с тези породи, както и установени дихателни проблеми. А 24 смъртни случая на любимци при полети на Delta са били установени от Министерството на транспорта след декември 2011 година.

След като новата политика влезе в сила, American Airlines ще бъде единствената авиокомпания в САЩ за превоз на домашни любимци и възможност да пътуват в отделението за чекиран багаж по данни от преглед на уебсайта BringFido.com. Други авиокомпании, като JetBlue, United Airlines и Southwest не позволяват животни да пътуват в товарното отделение. Humane Society в Съединените щати не поддържат идеята за пътуването на домашни любимци в карго отделенията: “Ние категорично не препоръчваме да вземате вашият домашен любимец при пътуване със самолет, превозвайки го като товар в багажното отделение на самолета. Това може да бъде опасно и стресиращо.”

„Делта” не отговори на молбата за коментар, но през 2013 г. тя изиска пътуващите да предоставят здравен сертификат за домашни любимци, които пътуват със същия полет на своя собственик. А самият сертификат трябва да бъде издаден в срок до 10 дни преди полета. Компанията съветва на своя уебсайт пътниците да вземат допълнителни мерки при пътуване с животни: “Вашият домашен любимец е важен член на семейството ви. Прегледайте здравето му и климатичните условия, изброени по-долу за да осигурите на вашия домашен любимец безопасност и сигурност по време на пътуването.”

Източникmarketwatch.com