Свилен Чешмеджиев, БДЗП за намаляването на броя на белия щъркел

Свилен Чешмеджиев, БДЗП за намаляването на броя на белия щъркел
Свилен Чешмеджиев, БДЗП за намаляването на броя на белия щъркел

Свищов. Основният фактор за намаляването на броя на белия щъркел са рисковите гнезда по електрическите стълбове. Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново Свилен Чешмеджиев, координатор на регионалния офис на БДЗП в Свищов.

Той посочи, че при тях често става късо съединение от оголените жици и гнездата се запалват. В такива случаи загиват освен малките, също така и възрастните екземпляри от вида. Чешмеджиев посочи, че Българското дружество за защита на птиците работи с енергоразпределителните дружества в цялата страна по обезопасяване на гнездата.

  • Те ги повдигат на специално изградена платформи.

„Радващо е, че на много места хората сами са си направили такива платформи и са успели да помогнат на белите щъркели”, допълни експертът.

Той посочи, че има и единични случаи на отстреляни от хора щъркели с въздушни пушки. По думите му, виновниците са предимно млади хора. На места експертите от БДЗП са открили и разрушени гнезда.

„Знаете, че през брачния сезон щъркелът издава характерни звуци – тракане с клюн. Това тракане просто не е допаднало на човека, който живее до гнездото и той го е съборил”, обясни Чешмеджиев.

  • Той заяви, че въпреки тези практики, очакванията му са числеността на вида да се увеличава.

Трудно ми е да прогнозирам за след 10 години, тъй като тепърва ще има различни промени в европейските политики в земеделието, в управлението на горските масиви, в опазването на влажните зони. Въпреки всичко си пожелавам този вид, който толкова много обичаме ние хората, да продължава да увеличава числеността си и да има такава положителна тенденция”, заяви Свилен Чешмеджиев.

Надежда КРЪСТЕВА

Източник – Агенция Фокус

 

#Щъркели #Cigüeñas #Storks

A photo posted by Galia Todorova (@galiato4) on