Свободно отглеждане на „щастливи” кокошки в България просто няма

Не искам щастливи кокошки. Не ме интересува колко свободно кълват, колко сянка имат над главата си, в какви клетки спят. Защото не искам да купувам яйца по 30-40 стотинки едното. Толкова поскъпнаха кокошите продукти само за две седмици и на човек свят му се завива в магазина.

Как да не постиш! Само че производителите продължават да продават на търговците едно яйце по 17-18 стотинки, което е минимална разлика от началото на февруари, когато са ги продавали по 15-16 стотинки. Тогава обаче 10 яйца в магазина струваха 2 лева. Днес струват минимум 3 лв. И това ако не е заради новите европейски изисквания за отглеждане на домашни птици?!

Просто оправданието, че кокошките трябва да живеят „щастливо”, е чудесно оправдание за двойното поскъпване на яйцата. Според производителите новите изисквания вдигали разходите им с 30 до 60 процента. Да, но свободно отглеждане на „щастливи” кокошки в България просто няма. Не съществува!

Нашенските си живеят в клетки или големи помещения, разхождат се в оградения двор, кълват там каквото намерят… И яйцата им съвсем не струват 30-40 стотинки едното. Затова стига с оправданията за щастливи кокошки. Не ги искам, а и ги няма. И не искам да ми се свива сърцето, когато гледам цените на яйцата. Достатъчно ми е да виждам цените на горивата и на парното.

Източник – vsekiden.com