Жителите на село Бродилово са категорични

Жителите на село Бродилово са категорични, че въпреки санкциите, тричането на кучета ще се състои

Жителите на село Бродилово са категорични
Жителите на село Бродилово са категорични

Според кмета на селото Илия Илиев това е стар български обичай и никой не може да попречи на спазващите традициите селяни да го изпълнят. “Бил езически! Че и ние сме били езичници. На бог Тангра сме се кланяли. Сега да отречем и това ли?”, такъв беше коментарът на Илиев. Той смята, че интересът на медиите, екозащитниците и полицията към селото му по това време е стресиращ за местните. Той заяви, че нито едно куче не е пострадало при тричането до сега.

Над 4 100 души се подписаха в онлайн петицията срещу обичая тричане в интернет. На хартия в Бургас, Севлиево и Горна Оряховица са събрани още стотици подписи. Подписката срещу въртенето на кучета, обичай, изпълняван най-вече в село Бродилово, беше започната в социалната мрежа заради намерението на местните отново да извършат ритуала, въпреки забраната. На 13 април 2011 г. 41-то Народно събрание прие промени в Наказателния кодекс за криминализиране на обичая. Миналата година той беше предотвратен с помощта на полицията, но има сигнали, че бродиловци пак са въртели кучета на въже, но в друг ден и тайно.

Обичаят се изпълнява в понеделника на така наречената Тодорова седмица, която започва от Сирни заговезни. За да избегнат забраната местните хора се събират на реката за зловещото тричане преди това – още в събота преди Заговезни. Запознати твърдят, че сега се очаква да направят отново това.

Еколозите, които започнаха подписката, са се срещнали с областния управител Вълчо Чолаков и той е обещал съдействие от органите на МВР и ОДБХ. Тревогата е обаче, че полицаи и ветеринари ще закъснеят за нелегалния ритуал, ако отидат в деня, в който трябва да се извърши. Тогава ще бъдат поставени пред свършен факт, а никой от местните няма да признае кой е участвал в криминалното деяние. Подписката е адресирана до кмета на Царево и до Бургаската окръжна прокуратура.

Природозащитниците настояват да бъдат приложени съответните мерки за предотвратяване на този варварски обичай. “Изискваме жителите на с. Бродилово да бъдат официално предупредени да не устройват нелегално зрелището. В противен случай настояваме да бъдат приложени съответните законоустановени мерки по чл.325б от НК и чл.66 от ЗЗ. Контролният орган в Република България — Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) е издал забрана на обичая “тричане на куче”. Нарушителите към момента на действащото законодателство подлежат на санкции”, пише в петицията. Санкциите са от 50 до 250 лева. Според еколозите обаче местните хора си плащат глобите и пак въртят кучета над реката.

Източник: burgasnews.com