Сибирски тигър – Panthera tigris altaica

Група 1

РАЗРЕД – Хищници
СЕМЕЙСТВО – Коткови
РОД И ВИД – Panthera tigris altaica

Сибирският (амурски) тигър е най голямата и красива котка
За съжаление е рядкост в природата – в зоопарковете живеят повече сибирски тигри, отколкото на свобода.

Основни характеристики

Размери на тялото

Дължина: мъжки 2,7-3,8 м, женска – по-малка
Височина при плешката: 105-110 см
Телесна маса: 250-280 кг

Размножаване

Полова зрялост: на 3-5-г.
Размножителен период: цяла година, предимно ноември-април
Бременност: 95-112 дни
Потомство: най-много 7, “обикновено 3-4 малки”

Начин на живот

Поведение: активен през нощта, мъжкият е единак
Хранене: благородни елени и петнисти елени, диви кози, диви прасета, лосове, рисове, мечки;
Продължителност на живота: “средно 15 г., на свобода до 26 г.”*

Сродни под-видове

И осемте подвида тигри са застрашени. Балтийския и яванският тигър са измрели.

Местообитание на сибирския тигър

Разпространение

Живее в далекоизточните части на Русия, в областта около реките Амур и Усури, както и в Северен Китай.

Опазване на вида

Тигърът е застрашен от стесняване на неговото местообитание. Предполага се, че в дивата природа живеят около 300 екземпляра. Днес значително повече сибирски тигри живеят в плен, отколкото на свобода.

Отличителни белези на сибирския тигър

Сибирският тигър има значително по-голям ръст и е много по-светъл на цвят от бенгалския (кралския) тигър.

прибрани нокти:когато лежи и бяга, тигърът прибира ноктите си
козина:през зимата основният цвят на ивичестата му козина е жълтеникав
пуснати нокти:когато тигърът напада плячката си, изважда острите си нокти
устройство на тялото:тигърът е голям и мускулест, поради което е невероятно силен
уши: пригодените към студения климат уши на тигъра са много къси
очи: зрението на тигъра е бинокулярно (възприема обемно пространството) и затова различава и цветовете; нощем вижда пет пъти по-добре от човека

Рядко срещаният сибирски тигър не живее в Сибир, по поречието на реките Амур и Усури.
Този край през по-голямата част от годината е покрит със сняг.
Най-често мъжкият тигър споделя своя участък с две женски.

Начин на живот

Амурският тигър живее на огромна територия от 3000 кв. км. Ако намери постоянни източници на храна, тигърът се задържа с години на едно място. Ако животните за плячка са малко, напада добитъка или домашните кучета.
Мъжкият и женският тигър маркират с урина и следи от нокти индивидуалния си участък. Индивидуалният участък на мъжкия може да се препокрива само с индивидуалния участък на женските. Мъжките екземпляри защитават своя участък от други мъжки екземпляри. Те отбраняват най-решително важните територии, например граничните с индивидуалния участък на женската или тези, които са богати на плячка.
Мъжкият тигър живее поединично. Проявява търпение спрямо женските тигри, допуска други представители на рода – мъжки или женски – да преминават през жизненото му пространство.

Знаете ли, че…

Тигърът влачи убитата жертва; някои са с такова тегло, че за поместването им е необходима силата на петима мъже.

Според легендата, тигрите примамват елените при себе си, наподобявайки звуците им. Това обаче не е вярно. Тигрите случайно издават звуци, подобни на еленските.

Дневно тигърът има нужда от 8-10 кг месо, за да оцелее в студения климат. Когато е гладен, тигърът може да изяде до 50 кг месо.

Най-едрият сибирски тигър бил тежък 384 кг.

Размножаване
Тигрите много обичат да се чифтосват във водата.

Сибирският тигър няма установен период на размножаване, обикновено се чифтосва от ноември до април. Женската показва готовността си като маркира дърветата с урина и драскотини от нокти. Тъй като жизненото пространство на тигъра обикновено обхваща огромна площ, женската понякога сама си търси партньор.
Тигрицата е в състояние да зачене само в рамките на 3-7 дни. През това време двойката се чифтосва няколкократно. След това мъжкият напуска женската и си търси друга партньорка.
След около 95 – 112 дни в защитената бърлога се ражда потомство от 2-4 слепи малки. Майката кърми малките и почти не ги оставя сами. Очите на малките тигърчета се отварят след около две седмици, когато започват да растат и първитеим зъби. Малките напускат скривалището си за пръв път на двумесечна възраст. Тогава майката им носи вече и месо, но продължава да ги кърми, докато станат на около пет-шест месеца. От този момент нататък тя взема малките със себе си на лов.
Ненавършили и 1г , малките тигърчета тръгват на лов, усвоили от майка си най-важните техники за оцеляване. На 2 г. възраст те могат да повалят и убиват големи животни. На 3-5 г. възраст напускат майка си и си търсят собствена жизнена територия.

Хранене и лов

Въпреки огромната си мощ и остър ум тигърът посвещава много време на лова, тъй като обикновено само всяко десето нападение е успешно.
Тигърът дебне жертвата си от 10-25 метра, след което с неочакван скок я напада и я хваща за врата; през това време задните му крака остават на земята.
По-малките животни убива със захапване по врата; по-големите първо поваля, след което ги удушава, прегризвайки гърлото им. Ако тигърът не успее да улови плячката си, я преследва още около 200 метра, но в такива случаи рядко я хваща.
След като убие плячката си, тигърът се оттегля с нея на защитено място, обикновено в близост до вода. Първо яде и пие, след това скрива остатъка и спи известно време. Когато се събуди, се връща и изяжда остатъка. Преди това обаче прогонва всяко животно, което е кандидат за храната му.

В суровата далекоизточна зима козинатана тигъра придобива по-светъл оттенък. Така той е по-трудно забележим в заснежените местности.

Изключителна приспособимост

Зимната козина на амурския тигър е по-светла на цвят в сравнение с червеникавата козина на тигрите, обитаващи местата с по-топъл климат. С по-бледата си козина той успешно се слива със снежната повърхност. Тъй като на сибирския тигър се налага да понася температура до минус 45 градуса, козината му е по-дълга и по-гъста от тази на живеещите в по-топлия климатичен пояс негови роднини. Това е единственият подвид на тигъра, чиито корем и хълбоци са покрити от мастен слой, дебел около 5 см. Той го защитава от ледения вятър и ниските температури.

Текста обработил: Стамен Стаменов
Източник: 2008 Интернешънъл Мастерс Публишърс АБ