10 снимки и историите, които стоят зад тях

Безпристрастната техника с фотографска точност фиксира събитията от реалния живот. Някои снимки предизвикват бурни емоции и създават в зрителите съответното настроение, други, обратното, ни се струват неразбираеми, докато не разберем какво точно се случва на тях. Всичко зависи от майсторството на фотографа и от множество случайности.

Предлагаме ви да видите снимки, зад всяка от тях стои трагична и тъжна история

1.   Будистки монах извършва погребални обреди

На 25 ноември 2001 г един от пасажерите, очакващ влака на станцията Шанси Тайюан в Китай, привлякъл вниманието на околните с това, че прекалено дълго е спал в неудобна поза. Когато околните решили да го събудят, оказало се че възрастният човек вече е мъртъв и не може да му се помогне с нищо. Монахът, който се намирал сред очакващите влака, провел религиозна церемония, за да може душата на умрелия да намери вечен покой.

2.   Група камикадзета

На пръв поглед ни се струва, че това е съвсем обикновена, незабележима снимка “за спомен”, която правят военни курсанти. Но, когато разберете, че това са курсантите от “училището за камикадзета”, то именно тази незабележителност ни кара да изпитваме истински ужас. 17- годишният капрал Юкио Араки (на тази снимка, направена на 26 май 1945 г, той държи кученце) отишъл на последния си полет на другия ден след като е била направена тази снимка на пилотите от 72-ри батальон в Бънс, Кагошима.

3.   Екип на британската експедиция “Terra Nova” на Южния полюс 18 януари 1912 година

От самото начало тази експедиция е била повече политика, отколкото наука. Нейният ръководител Робърт Скот (на снимката той стои в центъра) и неговите колеги трябвало да изпреварят групата на Раул Амундсен и да стигнат първи до Южния полюс, за да могат да отпразнуват тази чест за Британската империя. Но когато измъчените от скорбут и измръзване пътешественици накрая достигнали до заветната цел, се оказало, че норвежците са ги изпреварили- по ирония на съдбата снежната буря унищожавала в продължение на цял месец следите от пребиваването на пионерите и целият сняг бил стъпкан от кучешките следи. Освен това, на посоченото място селището било изоставено, а в палатката имало писма адресирани до групата на Скот.

По обратния път четири човека загинали – това е последната им снимка.

4.   Лешояд и момиче

Тази снимка е направена от Кевин Картър през 1993 г в суданския град Айод. Родителите на детето тръгнали за храна към пристигналия с хуманитарна помощ самолет, а изтощеното момиче пълзяло тихо след тях, спирало се, за да почива. Лешоядът внимателно наблюдавал момичето. Тези птици не нападат своята жертва, а предпочитат да изчакат, когато всичко ще се случи от само себе си. Освен това, там се намирал фотографът, за това пакостникът трябвало да чака. Тази снимка е донесла слава на Кевин Картър, наградата Пулицър и много обвинения в безчовечност. Три месеца след връчване на наградата той се самоубил.

5.   Останките на космонавта Владимир Комаров

Владимир Комаров е загинал на 24 април 1967 г при завършването на изпитателния полет на кораба “Съюз-1”. По време на спускането на земята не се е отворила спускаемата капсула на основния парашут, и в резултат от удара в земята апаратът се запалил. Обгорените, деформирани до пълна неузнаваемост останки били закарани от специална комисия в Москва. Прахът бил поставен в урна и зазидан в Кремълската стена. Но работата на мястото на аварията продължавало, и след известно време били намерени още няколко части от тяло. Тези останки били погребани в пустинята на мястото на смъртта на спускаемата капсула.

6.   Предсмъртно селфи на пътниците от полет МН17

15-годишният Гари Слок заедно със своята майка Петра Лангвелд отивали на почивка в Куала – Лумпур. Само три часа след като било направено това селфи, самолетът, прелитащ над територията на Украйна, бил свален. Никой от намиращите се на борда пътници не е оцелял.

7.   Самоизгаряне на монах

През 1963 г недоволството на будисткото мнозиство в Южен Виетнам достигнало критичната точка на фона на репресивния режим на тогавашния президент Нго Дин Зема. През май същата година будистите се събрали в град Хюз, за да защитават правата си. Правителството много жестоко разпръснало демонстрацията на недоволните, и в резултат на тези гонения девет будисти загинали. В знак на протест срещу всеобщата жестокост на 11 юни 1963 г в Сайгон двама възрастни монаси се самозапалили.

8.   Приятели до гроб

Тази археологическа находка била направена в Иран през 1972 г. Двама млади мъже живеели около 800 г. преди новата ера загинали, когато нашествениците изгорили града. Хората се задъхвали от дима, но до последната минута се поддържали.

9.   Ранен

Тази снимка е направена по време на боевете при френското село Курселет през септември 1916 г. Човекът на снимката станал жертва на контузия, един от многобройните признаци на която е психическото разстройство. Подобен поглед е в резултат на травмите и се среща при посттравматичния стрес. Трябва да отбележим, че по това време хората не се усмихвали на снимките.

10.   Малка затворничка от концлагер рисува къща

След приключване на войната момичето, практически израснало в концлагера, било изпратено в детски дом за психически неуравновесени деца. Когато на заниманията възпитателите помолили да нарисува къща, момичето изобразило зловещ хаос, повече от всичко напомнящ на намотка бодлива тел. В горната част на дъската е написано “Терезка”- това е името на малката художничка.

Източник – bigpicture.ru