След срещата на сова и автомобил е ясно кой печели

След срещата на сова и автомобил е ясно кой печели

Едни големи тихи крила се плъзгат в нощното небе. С безшумен полет едно невероятно създание обикаля в дивото, търсейки храна, но внезапно… удар, болка, падане, страх, неизвестност… и горската ушата сова се отпуска безжизнена на магистралата…

След срещата на сова и автомобил е ясно кой печели. Автомобилът продължава, а совата остава да лежи на асфалта. Още малко, съвсем малко време, няколко припърхвания, няколко мигвания с очи и тихите полети ще са вече приключили завинаги… но… късмет се нарича това, което обръща нещата понякога.

Късметът за тази совичка пътува по автомагистрала Тракия в кола. Единият от пътниците забелязва топката от перушина в аварийната лента и колата спира, две ръце се протягат към перушината, а тя не се опитва да избяга. Следва търсене на телефона на Дивите Животни чрез познати, намиране телефона на ветеринарна клиника Добро хрумване, където Дивите Животни е ясно, че пребивават, автомобилът обръща обратно към София и Трака е настанена за лечение в тежко състояние – мозъчен оток, вътрешен кръвоизлив, тежък кръвоизлив в едното око.

Блъсната е от кола, вероятно е прелитала ниско над пътя, както совите често правят. Имайте го предвид като шофирате, защото това е особеност на този вид птици.

За Трака първите дни при Дивите Животни във ветеринарна клиника Добро хрумване бяха крайно критични – системи, кръвоспиращи медикаменти, много витамини и кувьоз с контролирана температура, защото тя е изключително слаба. Хранене на ръка всеки ден, няколко вида капки за увреденото око, антибиотик, течни витамини и топлина са нейната терапия на този етап.

Стана ясна и причината за това птицата да е толкова слаба и да не се храни сама – вътрешни паразити. Нямаше как да се обезпаразитява в първите критични дни, но като се стабилизира започнахме обезпаразитяването по схема, като взехме и проба от паразитите в устната кухина. С определянето им ще се заеме Гл.ас.д-р Костадин Кънчев от катедра “Паразитология и паразитни болести” на Лесотехническия университет, който е нашият паразитолог.

За Трака продължава борбата за оцеляване и сега всичко е съсредоточено в усилията да спасим едното око и да се отървем от паразитите. Умирайки, паразитите изпускат токсини, от които птицата може да умре също, така че нещата никак не са спокойни на този етап. В окото се капят няколко вида капки по няколко пъти на ден, това изисква непрекъснато да се хваща птицата, а това е стрес.

Тя е летяла зле, слаба и изтощена, когато я е застигнала колата. Може би е можел шофьорът да избегне сблъсъка, а може би не е можел или не е искал, хора всякакви…

Колкото до Трака, образно казано с нея пътуваме по неясна магистрала и все още не знаем къде ще ни изведе този път, по който сме поели…

Съвети

Когато сте на път, оглеждайте се и преценявайте Вие обстановката, не разчитайте животните да преценяват скоростта, с която се приближавате, те не могат.

Ясно е, че не всеки сблъсък може да бъде избегнат, но ако се случи и има възможност да спрете, проверете дали животното е още живо след удара и потърсете помощ.

Ако животното вече е мъртво, преместете трупа колкото е възможно по-настрани от пътя, за да не пострадат други животни, които идват да се хранят от трупа.

За всеки случай е добре да имате в колата си сгънат кашон със среден размер (60х40см примерно) и няколко чифта латексови ръкавици от аптека.

Ако животното е живо, слагате веднага на тъмно в кашона, като предварително пробивате десетина дупки с химикал, за да влиза въздух. Не го дръжте в ръце, за да го успокоявате, това е ужасен стрес за дивите животни и често води до смъртта на животни, които може да бъдат спасени.

Най-добре е да пипате с ръкавиците, защото все пак не се знае какви паразити има по животното и дали не е болно от нещо. Запишете си телефони да имате под ръка в случаи като този, не да търсите когато се случи.

Източник:

Едни големи тихи крила се плъзгат в нощното небе. С безшумен полет едно невероятно създание обикаля в дивото, търсейки х…

Posted by Дивите Животни / Wild Animals on Saturday, December 19, 2015