Совите ще помогнат на учените да направят самолетите по-безшумни

Совите ще помогнат на учените да направят самолетите по-безшумни
Совите ще помогнат на учените да направят самолетите по-безшумни

Самолетните турбини и перки, са изключително шумни, затова американските изследователи са се заели със задачата да решат този проблем, като се обърнат за помощ към совите.

Тези птици са безшумни ловци: те могат да се доближат до жертвата си без тя дори да забележи. Това е възможно благодарение на конструкцията на перата на совите, които са заострени в предния си край. При размахването на крилата това забавя потока на насрещния въздух, като го отклонява настрани и по този начин намалява шума. Задният край на перото има ресни, които разсейват въздушните завихряния. Този механизъм е бил изследван от учените от редица американски университети, които са работили заедно с колегите си от Кембридж. Те са решили да измислят начин за справяне с шума от самолетите, използвайки данните за строежа на перата на совите.

С помощта на 3D-принтер те са създали специално покритие, което разсейва шума от турбините, покривайки перките им. По време на тестовете те са успели да намалят шума с 10 децибела без това да повлияе върху аеродинамиката. Това не е много, но учените подчертават, че тестовете са били проведени в лабораторни условия. Специалистите са на мнение, че при използването на покритието върху истински самолетни турбини, които работят при по-висока скорост, нивото на шума ще остане същото, а произвежданата енергия ще е повече.

Изследователите заявиха, че смятат да проведат тестове в реални условия. Това обаче се оказва доста сложно. Американските учени и по-рано заявиха, че при произвеждането на детайли на 3D-принтер количеството на промишлените отпадъци ще може да бъде значително намалено, а самите самолети ще станат по-леки. Това би намалило разходите за гориво, а също би понижило нивата на въглеродни емисии в атмосферата на планетата.

Източник – fbr.bg