Спасителна операция на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Мианмар

2015-09-01 – ЧЕТИРИ ЛАПИ в помощ на повече от 13 000 селскостопански животни

До края на седмицата около 100 тона  храна ще бъде осигурена за 13 000 животни в различни градове и села. За да се намали рискът от зарази, много от животните бяха ваксинирани и за тях бяха положени медицински грижи. Д-р  Амир Кхалил, лидер на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ за бързо реагиране каза : “Мианмар е една от най-бедните държави в Югоизточна Азия. Със загубата на своите животни, много хора са загубили и препитанието си. Тези които са успели да ги спасят нямат възможност да се грижат за тях. Помагайки на животните им, ние им даваме надежда за възстановяване след бедствието.“

Спасителна операция на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Мианмар
ЧЕТИРИ ЛАПИ поддържа контакт с Министерството по животновъдството, риболова и развитие на селскостопанските райони, за да обсъди други възможности, с които международната организация може да помогне на животните и по този начин и на хората в Мианмар в тази извънредна ситуация.

2015-08-25 – Повече от 6,700 животни получиха помощ

Екипът на Четири Лапи за бързо реагиране все още е в Мианмар в помощ на засегнатите  от тежките наводнения животни. Д-р Амир Кхалил, ръководител на екипа и ветеринарен лекар, предоставя  на местните фермери , както и на техните селскостопански животни, главно крави и прасета, спешно необходимата храна.  Досега над 6700 животни бяха снабдени с храна. 150 животни получиха медицински грижи от ръководителя на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ Амир Халил, в сътрудничество с партньора ни на място НПО Mingalar Мианмар. Нашият екип ще остане в Мианмар до края на седмицата и ще се опита да помогне на колкото се може повече животни и хора.

Спасителна операция на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Мианмар
2015-08-21 – Екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ осигури помощ за почти 1,700 животни през последните два дни

След проливните дъждове голяма част от Мианмар е все още наводнена. Животните – особено кравите и прасетата – са засегнати от щетите, които циклонът “Комен” нанесе в началото на август. Екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ начело с д-р Амир Кхалил в сътрудничество с нашия партньор на място – Mingalar Myanmar – осигуриха за почти 1,700 животни храна и питейна вода. За постардалите от наводненията беше осигурена медицинска помощ. Все още много селища могат да бъдат достигнати единствено с лодки. ЧЕТИРИ ЛАПИ разполага с три лодки, с които екипът ни може да достигне до наводнените селища и да пренесе тонове храна и лекарства.

2015-08-19 – ЧЕТИРИ ЛАПИ са на място в Мианмар

Унищожителният циклон  ‘Комен’ опустоши голяма част от Мианмар. Проливни дъждове през ранния август струваха на стотици хора техните животи, а безбройно много къщи, мостове, пътища, както и оризища бяха напълно унищожени. ООН изчисли, че 1.3 млн. души са засегнати от природното бедствие.

Спасителна операция на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Мианмар
Хиляди животни също са засегнати от бедствието, особено селкостопанските като крави и прасета, които сега спешно се нуждаят от питейна вода, храна и временен подлосн. Тази седмица, след оценка на ситуацията в бедствената зона, Четири Лапи изпрати екип за бързо реагиране към делтата на Иравади в югозападната  част на страната – един от най-засегнатите райони.  За да достигне до хората и техните животни ефективно и бързо, международната организация за  защита на животните си сътрудничи с хуманитарни организации като Mingalar Myanmar.

ЧЕТИРИ ЛАПИ е първата организация за за защита на животните на място.

Работим в сътрудничество с националните и местни власти като Министерството по животновъдството, риболова и развитие на селскостопанските райони и Националният комитет по управление на бедствия. След консултации със съответните органи, беше решено, че нашият екип ще се включи  активно в делтата на Иравади, защото в тази област особено голям брой селскостопански животни нямат достъп до храна.

С помощта на местните, д-р Кхалил вече е организирал запаси от 50 тона храна. Тъй като инфраструктурата на много места е повредена, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ са подготвили две лодки, за да могат да доставят храна до по-трудно достъпни места. Валежите все още не са спрели и поради тази причина са опънати палатки, където може да бъде съхранявана храната. Вчера около 600 крави и прасета в селото Nyaungdone бяха снабдени с храна.

Източник: ЧЕТИРИ ЛАПИ