Сравнителна характеристика: Куче без родословие и ЛАБРАДОР

Защо трябва да си взема ЛАБРАДОР (винаги с родословие):

Especially For You Libralabra
Especially For You Libralabra

Решили сте да вземете ЛАБРАДОР, но за да сте сигурни, че кученцето, което ще получите, е точно от тази порода, то трябва да притежава родословие. Ето накратко разликите между лабрадор с родословие и кученце без родословие:

Кученцето БЕЗ родословие:

 1. Не познавате родителите, не знаете как изглеждат те и дали са изобщо от породата ЛАБРАДОР
 2. Не знаете какви генетични заболявания може да носи вашето кученце, тъй като не знаете нищо за неговите родители
 3. Не познавате другите поколения на родителите на вашето бебе – баби, дядовци и пр.
 4. Нямате идея как би могло да изглежда вашето куче когато порасне – може да изправи ушите, да му порасне брада и какво ли още не
 5. Не знаете какъв темперамент и характер ще има то, дали няма да се озлоби (изключително недопустимо за ЛАБРАДОРА)
Caramel Pie Libralabra
Caramel Pie Libralabra

В цифри:

 1. Плащате за кученце между 200-700 лева (ориентировъчно, в зависимост дали го взимате от някой „добър човек“ или от фирма вносител на кученцата от всякакви видове пазари и ферми)
 2. Ваксинирате го – 30-40 лева за всяка ваксина, в зависимост от ветеринаря
 3. Обезпаразитявате го – 10-20 лева
 4. Слагате му чип – 40-50 лева
 5. В най-добрия случай, кученцето е получило 1-ва ваксина и евентуално е имало късмет да не е болно от нищо, иначе давате куп пари за лечение на гана, парвовироза или друго заболяване с неясен произход и изход за вашето бебе.
 6. Ако е от фирма, ви искат още 200-500 лева за да Ви издадат родословие, което в 99 % от случаите е фалшиво.
 7. Започвате да се лутате по форуми и сайтове и да търсите съвети информация за какво ли не, защото няма кой да ви каже от опит какво се случва с Вашето бебе
 8. Човекът (или фирмата) създал, защото тук не може да се каже развъдил, Вашето кученце в повечето случаи няма никакви разходи. Запложда с мъжки без пари или взима по едно или няколко бебета от кучилото, храни майката с каквото намери, грижа за майката няма никаква, тя обикновено изглежда окаяно и може да събуди само съжаление. Не се дават витамини, мляко за бебета, първокачествена храна за малки кученца, не се дават пари за препарати за обезпаразитяване на помещенията.
IntCh Libra the House of Master River
IntCh Libra the House of Master River

ЛАБРАДОРЪТ (той винаги е с родословие):

 1. Можете да видите родителите, ако заплождането е направено в чужбина винаги можете да се свържете с развъдчика на мъжкия, да видите техните оценки, резултати от изложби, евентуално ако имат други кучила – да добиете представа за линията на развъдника, а ако е първо заплождане можете да видите към какво се стреми развъдчикът, какви са неговите успехи до момента, как се развиват бебетата, които са излезли от неговия развъдник, съответно добивате представа какво да очаквате от Вашето кученце.
 2. Разполагате със здравните сертификати на родителите, в повечето случаи и на бабите и дядовците, изследвания за тазобедрена и лакътна дисплазия, генетични очни заболявания, други генетично предавани болести.
 3. Запознавайки се с родителите и евентуалните братя и сестри от други кучила, виждате техния характер, поведение, можете да оцените техния темперамент и да прецените кое Ви харесва най-много.
 4. Виждате условията, в които се гледа бебето, храната която яде, грижите, които се полагат за него.
 5. Имате гаранция, че си взимате 100 % чистопороден ЛАБРАДОР, защото той има родословие.
 6. Получавате пълното съдействие на развъдчика за съвети, насоки, помощ при отглеждането, възпитанието и храненето на Вашето бебе и избор на ветеринар. В много случаи развъдчикът има представа какво точно му е на Вашето бебе и това в 40 % от случаите може да Ви спести ходене до ветеринаря. Добрите развъдчици се интересуват от кученцата си до живот.

picture

В цифри:

 1. Кученцето от развъдник струва грубо казано между 500-1000 лева. Може повече, може по-малко.
 2. Получавате бебето си с поставена ваксина, обезпаразитено, с чип, чисто, захранено с твърда храна, социализирано с деца, животни и хора като цяло.
 3. Получавате напътствия от развъдчика кой ветеринарен лекар да използвате и от Вас се иска само да провеждате рутинни прегледи и да поставите следващите ваксини.
 4. Опасността кученцето ви да има гана или парвовироза отпада, поради навременната ваксинация.
 5. Опасността от паразити – глисти, тении, бълхи, кърлежи и т.н. също отпада.
 6. Получавате РОДОСЛОВИЕ – включено в цената на кученцето. То не се издава по-късно, не се поръчва от никъде и не ви струва нищо допълнително – всеки легитимен развъдник ЗАДЪЛЖИТЕЛНО издава родословия на кученцата си, подава документи за тях в съответния породен клуб и легитимността им винаги може да бъде проверена.
 7. Родословието ви дава право да участвате в изложби и един ден, живот и здраве, да развъждате кучето си, ако то покрива всички необходими здравни изисквания.
 8. Легитимният развъдник има разходи – такса за заплождане с избрания подходящ мъжки (ако той се намира извън България – разходи за път, престой в хотел, ветеринар … или разходи за доставка на охладена/замразена семенна течност от чужбина), витамини, добавки, храна за майката, бебешко мляко и добавки за бебетата, първокачествена храна за малките или домашно приготвена такава, която излиза още по-скъпо. Ветеринарен лекар – на разположение по време на раждането и отглеждането на малките, ехографи по време на бременността. Гореизброените чип, ваксина, обезпаразитяване, издаване на родословие.

Някои уточнения:

 1. Развъдник не е борса, зоомагазин, любител, гараж, клетка в двор и т.н. Развъдник е единствено и само регистрираният такъв – притежава уникален номер на разрешителното и винаги може да бъде проверен в съответният клуб на породата или федерацията. Само и единствено лицензираният развъдник издава легитимни родословия на кученцата си. Печалба от кучило имат само тези, които нямат инвестиция или намаляват инвестициите до минимум, което несъмнено оказва влияние върху развитието на малкото кученце още от момента на заплождането. Добрият развъдчик не се интересува от парична печалба, за него е най-важното да произвежда шампиони, да види своите кучета по ринговете и дай Боже, мечтата на всеки развъдчик, да достигне световните върхове с кучетата, които са излезли благодарение на неговите грижи.
 2. Цената на кученцето може да бъде по-висока или по-ниска в зависимост от задачата на бебето. Бебета от много перспективна връзка, с родители топ шампиони, с много изследвания, естествено са по-скъпи от бебета на родители с по-малко титли или без никакви изследвания или само с минималните изследвания, които се изискват от клуба. Не може да работиш за благото на породата, да инвестираш максимално средства и после да те сравняват с посредствени борси и зоо магазини. Добрият развъдчик е човек, който иска най-доброто за своите бебета, за него не са важни парите. Той е готов да откаже да даде бебе на човек, за който не е сигурен, че ще го гледа добре.
 3. Някои от генетичните заболявания не могат да бъдат изключени изцяло, като тазобедрената дисплазия, но могат да бъдат сведени до минимум. При изследвани родители, вероятността да се роди бебе с дисплазия е много по-малък, отколкото от връзка с родители, за които нищо не се знае. Генетичните изследвания предоставят възможност на развъдчика да запложда само кучета, които са с добри резултати и по този начин да изключи възможността някое от бебетата да е болно от съответната болест. Генетичните изследвания се правят само в чужбина, в България няма лаборатории, които да предлагат тези услуги.
Especially For You Libralabra
Especially For You Libralabra

В заключение – развъждането не е игра, нито бизнес, нито евтино занимание. То е хоби, но не хоби, с което се занимаваш само, когато имаш свободно време, а хоби, което заема твоето ЦЯЛО свободно време. Това е задача, с която ти си ангажиран 24 часа в денонощие, не е нещо, което се прави между другото и изисква много познания в различни области, а не само за конкретната порода. Генетиката, биологията, химията и микробиологията, а и да не забравяме акушерството и гинекологията, са неразделна част от процеса на развъждане.

Автор: Пролет Белчева, собственик на развъдник Libralabra

За повече информация и снимки, моля посетете нашата Facebook Страница или нашият сайт.

Прочетете още: За родословието, паспорта и другите документи.

baner-LL