Староанглийската овчарка

Староанглийската овчарка от малка трябва да свиква с ресането

Староанглийската овчаркаВиждате нещо огромно и рошаво, на 4 лапи и по-високо и по-пухкаво от брадато коли. Това е староанглийска овчарка, по-известна като бобтейл (от англ. – “рязана опашка”). Наричат тези кучета така, защото там, където все още е позволено купирането, опашките им се режат на втория или третия ден след раждането. В някои случаи представителите на породата се раждат без опашка, но това е сравнително рядко явление.

На кого за първи път му хрумва да остави староанглийската овчарка с къса опашка, не се знае. Съществуването му се е считало за най-нормалното нещо в продължение на стотици години. Затова и няма исторически данни за появява на бобтейла. Историци смятат, че породата се е появява за практически нужди и че вероятно тя е много стара. За последното съдят от външния вид на овчарката, който се е изменил за последните 100 г., а това не би било възможно, ако породата беше сравнително млада.
Според една от хипотезите за появата на безопашатото куче пастирите от Британските острови махали опашките на помощниците си, за да не отвличат вниманието си в лов на дребни животни. Без опашка, кучето не би могло да извършва сложни движения, тъй като тя върши функцията на рул. Друга теория твърди, че ако собственикът на бобтейл отреже опашката му, той се смята за работно животно и стопанинът му се освобождава от данъци.

Каквато и да е истината, две неща са ясни със сигурност: бобтейлът идва от Англия и е селекция от кръстоски на стари английски кучета. Той е с много гъста и дълга козина, която често се заплита и се образуват фъндъци. Затова от малко кучето трябва да се приучава към четка и гребен. Хубаво е животното да се реши често, за да се отделя по този начин мъртвата подкосмена покривка и да се освобождава място за новата. При къпане проблемът със заплитането на козината се увеличава, защото след баня тя омеква. Тъй като козината е еднакво дълга навсякъде, тя задължително пада върху очите му. По тази причина много стопани я прибират в стегнато кукуригу.

Заради пухкавината си староанглийската овчарка много напомня на мече. За приликата спомага и типичното движение на тялото, което включва извиване на гърба при ходене.

Съществуват много породи овчарски кучета, но само бобтейлът съчетава в себе си качества на пастир, издръжливост, сила, природна разсъдливост, приспособимост към променливите климатични условия и необходима реакция в екстремни ситуации. Всичко това го прави идеален компаньон за малки деца.

Всъщност този вид овчарки може би са породата с най-много прякори. На много места ги наричат “кучета на Дулукс”, тъй като те стават най-известни като “лице” на световноизвестната марка боя “Дулукс”. През 1961 г. се появява първият бобтейл звезда в рекламна кампания на бранда. Казвал се Шептън Даш и изкарва цели 8 г. в бранша.

Д-р Ралица Гикова: Накуцват, защото растат прекалено бързо

Бобтейлите са здрави, дружелюбни и много умни. Имат своите характерни особености, “но пък кой ги няма”, казва д-р Ралица Гикова от ветеринарен кабинет “Д-р Вет”.

Представителите на тази порода обаче понякога имат проблем с костите, тъй като са едра и бързо растяща порода. Заради това е възможно да се яви куцота, провокирана от бързото израстване. Ако това се случи, д-р Гикова съветва собствениците да заведат любимците си на ветеринар, да не се паникьосват и да не прибягват до драстични средства за лечение. Те трябва търпеливо да изчакат и да дадат възможност на животното да расте спокойно. Важно е лекарят да отдиференцира този нормален физиологичен проблем от травма или куцота от друго естество.

Освен това дългата и гъста козина иска добро поддържане. Нужни са хубави шампоани и редовно ресане. Ако второто се пренебрегва, се получават фъндъци, под които лятото започват да се образуват екземи. Ако не се вземат адекватни мерки, проблемът може и да се влоши.

СТЕЛА АТАНАСОВА

Източник – 24chasa.bg