Какво сънуват кучетата? Учените умуват…

Канадски учени изследваха подробно съня на кучетата и установиха, че той в много отношения прилича на човешкия, пише в. “Метро”, цитиран от БТА.

Какво сънуват кучетата? Учените умуват...

Според д-р Станли Корън от университета в Британска Колумбия в това няма нищо чудно, тъй като хората и кучетата имат 95% генетични и физически съвпадения.

Съществуват няколко признака, по които лесно може да се установи, че най-добрият приятел на човека сънува. Тогава дишането на животното става неравномерно, очите му се движат под затворените клепачи, потрепват крайниците.

Едно средно по размер куче сънува в продължение на две или три минути. По-малките кучета имат по-кратки и по-чести сънища. Докато големите им събратя сънуват по-рядко, но за сметка на това по-дълго.

Малките палета изкарват по-продължителен сън, характерен с бързото движение на очите. Това се дължи на факта, че те трябва да обработват много по-голям обем нова информация в небудно състояние.

Учените си задават въпроса и какво точно сънуват шаровците. Според д-р Корън техните сънища са изпълнени с нещата от кучешкия живот.

“Пойнтерът със сигурност сънува за уловена птица, докато немската овчарка, че е заловила въображаем крадец!”, изтъква д-р Корън.

По публикацията работи: Валерия Белчевска

Източник: dnes.bg