С таблети и мобилни телефони експертите от БДЗП ще осъществяват преброяването на белия щъркел

С таблети и мобилни телефони експертите от БДЗП ще осъществяват преброяването на белия щъркел
С таблети и мобилни телефони експертите от БДЗП ще осъществяват преброяването на белия щъркел

Свищов. С таблети и мобилни телефони експертите от Българското дружество за защита на птиците ще осъществяват преброяването на белия щъркел. Това информира за Радио „Фокус” – Велико Търново Свилен Чешмеджиев, координатор на Регионалния офис на БДЗП в Свищов. Създадено е мобилно приложение ”SmartBird Pro”, чрез което експертите ще попълват данни за броя на щъркелите и щъркеловите гнезда на място. След приключването на преброяването на 15 юли, данните ще бъдат обработени и систематизирани. Приложението ще даде възможност резултатите да бъдат отчетени по-бързо – в рамките на до две-три седмици след приключване на кампанията. Свилен Чешмеджиев изрази надежда положителната тенденция на увеличаване на броя на щъркеловите гнезда да продължи и тази година. Миналата година на територията на община Свищов са регистрирани 60 гнезда на бял щъркел, което е с 10 повече от предходното преброяване, проведено през 2004 година. Най-много щъркелови гнезда са преброени в село Овча могила – 14.

В рамките на проекта „Търсенето на щъркела” БДЗП организира и конкурс. В него ще бъдат раздадени награди на участници в Международното преброяване в няколко различни категории: Най-много преброени гнезда, Най-подробно изследване, Най-атрактивна снимка, видео на щъркелово гнездо, Награда за спасител на гнездо.

БДЗП ще издаде и Наръчник за гражданско участие в Международното преброяване на белия щъркел със съвети как можем да се включим в преброяването. Той ще бъде разпространен с помощта на кметове на населените места, където се срещат най-много щъркели, местни групи, учители, читалища и еко клубове.

Надежда КРЪСТЕВА

Източник – focus-radio.net