Пуснаха на свобода 22 тасманийски дявола

Пуснаха на свобода 22 тасманийски дявола
Пуснаха на свобода 22 тасманийски дявола

22 тасманийски дявола, животни, които се срещат само на австралийския остров Тасмания, бяха пуснати на свобода. Животните участват в програма, целяща да намери ваксина, срещу опасна болест, заради която видът им е на изчезване.

Най-голямата група тасманийски дяволи, вид застрашен от изчезване заради коварна болест, бе пусната на свобода. 22-те Животни, които се срещат в на австралийския остров Тасмания, бяха отгледанив зоопарка Барингтон топс, разположен на 250 километра от Сидни.

Тасманийскит дяволи са месоядни двуутробни животни, които изчезват заради рядко раково заболяване. В момента броят им е около 10 хиляди екземпляра като при последното им преброяване през 1996 година те са били 250 хиляди. Заболяването пречи на тасманийските дяволи да се хранят, което причинява преждевременната им смърт, твърдят ветеринарите.

Майк Дринкуотър,ветеринар, заяви: – “Заболяването е заразно и може бързо да се разпространи сред живоните. Тези тасманийския дяволи обаче са изключително здравии носят в себе си анти тела, които няма да им позволят да се разболеят. Надяваме се следващото поколение да е изградило естествен имунитет. Разбира се животните,които пускаме ще се наблюдават, за да се проследи тяхното развитие”.

В момента в зоопарка Барингтон топс има около 180 тасманисйки дяволи, които участват в програма за отглеждане и развъждане на този вид. Част от задачата на ветеринарите е да успеят да създадат ваксина, с която да предпазят животните от разпространението на болестта, която се предава чрез докосване.

Източник: tvevropa.com