Домашните животни оказват терапевтичен ефект на стопаните

Домашните животни оказват терапевтичен ефект на стопаните
Домашните животни оказват терапевтичен ефект на стопаните

Група британски изследователи по време на своята научна работа потвърдили хипотезата за това, че отглеждането на кучета има терапевтичен ефект за техните стопани.

Изследването обхванало повече от двеста британски семейства, в които се отглеждали различни породи кучета. Съгласно изводите на учените, при всички членове на такива семейства- и деца, и възрастни- било отбелязано по-добро здраве, отколкото в семействата, които нямат домашни животни (по-точно кучета).

Първо, тази закономерност е проследена при сърдечно-съдовите заболявания, в това число- хипертензия (повишено кръвно налягане). И дори ако при стопанина на кучето все пак се случи инфаркт, 94% от такива болни по-бързо се съвземали, ако до тях се намирало любимото куче. Благоприятният ефект върху здравето се запазвал и по отношение на други заболявания.

Според авторите на изследването, това е така, защото в кучешкия организъм всички жизнени процеси протичат прекалено активно, благодарение на което те излъчват голямо количество положителна енергия, която се споделя с любимите стопани.

Източник: zooinform.ru