85 трупа на кучета и 84 на котки са били открити

85 трупа на кучета и 84 на котки са били открити от началото на тази година в Пловдив

85 трупа на кучета и 84 на котки са били открити
85 трупа на кучета и 84 на котки са били открити

„Голяма част от животните са били прегазени от различни превозни средства, но има и не малко случаи, когато са били отровени или са умрели по други причини“, уточниха от екоотдела на общината, цитирани от Дарик.

Близо 6 000 са официално регистрираните домашни кучета в града, като сред най-често срещаните породи са Немска овчарка, Хъски, Голдън ретривър, Лабрадор и Кокер шпаньол. Само през тази година новорегистрираните са над 500. Броят на бездомните е около 1000, а над 120 кучета са били осиновени и одомашнени от приюта за бездомни животни.

Уличните котки в Пловдив са над 10 хил., като през тази година над 1000 от тях са били заловени кастрирани и обезпаразитени. „Броят им не се е променил през последните години, защото градът все пак си има капацитет и в него трудно биха оцелели“, обясниха още от общината.

В момента в община Пловдив тече кампания за подпомагане кастрацията и идентификацията на домашни животни. Местната администрация е приготвила над 300 талона с отстъпки при кастриране на котки и кучета в 6 клиники на града. Кампанията приключва в края на ноември, като повече информация за нея може да се намери в екоотдела на общината.

Източник: