Концлагери, наречени приюти, убиват бездомни животни в София

Предстоят санкции за служителите на кучешкия приют в столичния квартал Сеславци, обеща инж. Петър Киров

Двама общински съветници в София – Марта Георгиева и Иво Божков направиха изненадващо посещение в кучешкия приют в столичния квартал Сеславци, за да разберат какво се случва с парите на хората, които отиват именно за общинските приюти за животни.

Концлагери, наречени приюти, убиват бездомни животни в София

Повод за отиването им е, че предстои да се гласува 2,5 млн лева бюджет годишно за общинската фирма “Екоравновесие”, която е собственик на приюта в Сеславци.

Там двамата общински съветници са се сблъскали с ужасяващите условия, в които се отглеждат кучетата, картинката прилича по-скоро на концлагер, показаха “Господари на ефира”.

“Имаше клетки с живи кучета, до тях – храна, до тях – трупове на кучета. Буквално с един метър разстояние”, казва Иво Божков. Двамата общински съветници са заснели и как водата на кучетата, които са във външните клетки, е замръзнала и те остават жадни, докато някой от работниците не се сети да направи нещо. На място пък снимането е забранено, защото явно управата на приюта крие нещо.

“Самите кучета ги заварихме целите покрити с изпражнения – с извинение и за съжаление. Малките кученца бяха оставени без храна, защото това нещо, което се хвърля, няма как да го ядат”, споделя пък Марта Георгиева.

По думите й процедурата по миене в приюта в Сеславци е като се използва маркуч със студена вода. От това кучетата прогизват и в зимните условия бързо умират.

“В концлагерите едно време така са малтретирали хората, като са ги оставяли на мокър под, на който краката им са винаги студени, и те без лекарска помощ са си отивали”, казва още общинският съветник Марта Георгиева. Тя е категорична, че това не са приюти в истинския смисъл на думата, а място, където животните се затварят, за да умрат.

“Българските общини, които дори имат контролни функции за хуманно отношение към животните, са най-масовия институционализиран убиец на животни”, смята Георгиева.

iNews се свърза с директора за “Екоравновесие” инж. Петър Киров. Той беше категоричен, че тече проверка по случая. Служителите в приюта твърдят, че в този ден е била замръзнала системата за почистване и крановете за вода и по тази причина общинските съветници са заварили нечовешките условия, в които са гледани животните.

Инж. Киров заяви, че не приема подобни оправдания и предстоят санкции са служителите на общинския приют в Сеславци.

Източник: inews.bg