Убиха амурски тигър, защитен от програма на Путин

Амурският тигър е вписан в Червената книга на Русия

Убиха амурски тигър, защитен от програма на Путин
Убиха амурски тигър, защитен от програма на Путин

Малък амурски тигър, част от програмата на руския президент Владимир Путин за опазване на дивата природа, бе убит в Русия, съобщи Lenta.ru.

Тялото на животното е било намерено от група велосипедисти на 8 километра от село в южната част на Хабаровския край.

Според туристите става въпрос за малко тигърче, съдейки по размерите му. Амурският (сибирски) тигър е бил с дължина 1.20 метра и тегло 50 килограма. Възрастните индивиди достигат до 3 метра и тегло 160-270 кг.

Велосипедистите заявиха, че тялото на животното е било топло, което означава, че е било убито наскоро. Съдейки по раните му, свидетелите заявиха, че най-вероятно тигърчето е било застреляно от упор.

Амурският тигър е вписан в Червената книга на Русия и е защитен вид. През 30-те години на миналия век видът е пред изчезване, след като числеността на екземплярите намалява до няколко десетки. След активни мерки балансът е възстановен.

ТАСС пише, че към момента в Далечния изток има близо 540 тигъра от този вид.

Новината за убития тигър идва дни, след като известният лъв Сесил – местна забележителности и знаменитост сред туристите – бе убит в Зимбабве от американски зъболекар.

Путин започва програмата през 2008 година с цел да предпази сибирските тигри. Въведени са и нови закони с по-тежки санкции за бракониерите, които убиват тигри.

Източник – fakti.bg