Уест хайланд териер

Уест хайланд териер – малкото голямо куче

Уест хайланд териер
Уест хайланд териер

Искаш да си вземеш уест хайланд териер за домашен любимец, но не знаеш много за породата? В следващата статия ще се опитаме да ти помогнем да направиш своя избор.

Уест хайланд териерът (на английски: West Highland Terrier), наричан още уести (на английски: Westie, Westy) е порода кучета, произхождаща от Шотландия. Името му идва от това, че произлиза от западната част на шотландските планини и че е чисто бял.

Първоначално уест хайланд териерът е развъждан в планинската част на Шотландия за лов на гризачи и насекоми. Пренесен е в САЩ в началото на 20 век. Американският киноложки клуб признава породата през 1908. Според някои любители на кучетата тази порода е предшественик на кеърнтериера.

Уест хайланд териер
Уест хайланд териер

Външни особености. Въпреки малкия си размер, уест хайланд териерът е елегантен, жизнен и издръжлив. Черните му очи и малката му закръглена муцунка му придават интересно излъчване. Козината е мека и плътна в основата си и има твърди и остри краища. Тя е чисто бяла, което е дало и името на породата. Женските екземпляри имат размер 6-8кг на 25см, а мъжките – 7-9кг на 28см.

Външният вид на представителите на породата изисква продължителна поддръжка. Трябва да се четка най-малко два пъти седмично и да се подстригва веднъж на няколко месеца. Къпането трябва да бъде веднъж месечно, а долната козина трябва да се поддържа къса, за добра хигиена. При правилни грижи падането на косми е слабо и това прави уест хайланд териера подходящ за хора с алергии.

Темперамент и характер. Уест хайланд териерът е бързо адаптиращо се, интелигентно, самоуверено и малко куче. Това обуславя превръщането му в популярно домашно животно. Обича стопаните си и е много енергичен. Изисква занимания, упражнения и игри, което го прави неподходящ избор за стопани, които нямат възможност, време или склонност да му ги осигурят. Той е смел, пъргав и ловък и обича да преследва нещо по всяко време, за това трябва да бъде пускан на безопасни места и да бъде държан под око.

Може да бъде арогантен, настоятелен и инатлив и това го прави по-подходящ за стопани с опит в отглеждането на кучета. Лесно се поддава на дресировка и се учи бързо.

Уест хайланд териерът е отличен пазач и лае силно, за да предупреди за наближаваща опасност. Обича да се хвали и харесва звука на собствения си лай, затова стопаните на такива кучета трябва да се подготвят за шум. Има силно развито собственическо чувство над храната, територията и собствеността си и се опитва да доминира над другите кучета от породата си. Не се разбира добре с котките и хваща всичко малко, движещо се нещо в полезрението му. Държи се добре с новодошли, но обича повече по-големи и мили деца, защото малките могат да са по-груби и агресивни и може да се получи сблъсък на интереси.

Източник: teenproblem.net