Ухапа ме змия! Ами сега?

Пациентите, ухапани от змии, това лято са двойно повече в сравнение с предишни години. Това отчита фелдшерът с дългогодишен стаж в Спешна помощ в Мадан Бисер Башев. Той работи 34 години в сферата на здравеопазването. Многото влечуги в района напоследък той отдава на сушавото и необичайно горещо за планината време. Той и колегите му са се отзовали на 5 случая на ухапани от змии само за последните 2-3 седмици. Всички пострадали са събирали сено или са се занимавали с друга земеделска работа.

Ухапа ме змия! Ами сега?

Д-р Башев дори е установил, че хората смятат ухапването от змия за много по-страшно състояние, отколкото един инфаркт. “И ако някой пострада от влечугото, веднага намира кой да го докара до Спешна помощ, докато при сърдечен удар няма такава моментална реакция, а всъщност тези състояния са по-спешни”, казва д-р Башев.

В планината, както и в страната, виреят пепелянки и усойници, но тук повечето случаи на ухапани са от пепелянки, казва докторът. Той предупреждава пострадалите да не пристъпват към филмови изпълнения като това да изсмукват отровата и да я изплюят, тъй като, ако имат болни венци, тя ще проникне веднага в тъканите. Д-р Башев казва, че ако на него лично му се случи да бъде ухапан, би срязал мястото с нож и изстискал с ръце колкото се може повече от отровата. Другият му съвет е веднага да се върже нещо над ухапаното, което да притисне разнасянето на отровата в тялото. Много рядко ухапването е на кръвоносен съд, за да може отровата да навлезе моментално в тялото. Обикновено има време за реакция, но задължително трябва да се потърси медицинска помощ. Досега в стажа му няма случай на човек, починал от ухапване от змия. Но имало много хора на косъм от смъртта заради тежки алергични реакции.

Заради това при ухапване медиците първо прилагат най-мощни противоалергични средства, а след това и противозмийски серум, който се разделя на две дози. Башев апелира хората, които знаят, че са алергични, винаги да носят в себе си противоалергични хапчета, които да приемат, ако пострадат от змия. Не бива да се подценява и ужилването от оси, които също могат да предизвикат жестока реакция, напомня д-р Башев. Той съветва планинарите да са добре облечени и обути във високи обувки, ако се разхождат сред високи треви и по камъни.

При всички случаи пострадалите трябва да следят за признаци на алергична реакция. Това са червен обрив, задушаване, сърцебиене и виене на свят, предупреждава още Башев. Мястото може и да се намаже с амоняк, защото така ще се елиминира част от отровата, но не бива да се разчита само на това. Категорично не трябва да държите на мястото компрес за по-дълго време, защото разлага тъканите, казва фелдшерът. Иначе най-прилаганото средство, което веднага може всеки да направи, докато го прегледа лекар, е да сложи лед на мястото или да го полива със студена вода, за да намали отока. С адекватни грижи ухапаното ще отзвучи за 24 часа.

Бум на змии заради изоставени къщи и ниви

В последните 2-3 години има бум на змии в Смолянско, те са неестествено много за този край и се превръщат в екологичен проблем, заяви шефката на Дезинфекционната станция в града Оля Тотева. Според нея причината за бурното им развитие е, че все повече по селата се изоставят къщи, ниви и ливади. Така те стават естествено обиталище на гризачи. Популацията им расте главоломно, което води и до увеличаването на броя на естествения им враг – змиите, които се хранят с тях.

В дезинфекционната станция в Смолян постоянно идват оплаквания за змии, които влизат в къщи, изби или автомобили. Най-ефективен срещу тях е репелент, който не ги убива, а ги отблъсква. С него се напръсква около сградите или гаражите, за да не влизат вътре.
Според Тотева рязко са се увеличили и осите и мухите в региона това лято. Тя го отдава на климат в Смолянско, който се доближава все повече до средиземноморския.

Източник: trud.bg