Учени са проследили бебета морски костенурки с миниатюрни наноустройства

Ню Йорк. След като морските костенурки се излюпят на плажа на Боа Виста – най-източния от островите Кабо Верде, те се насочват към водата, за да предприемат пътешествие, което някои биолози наричат „лудо“ плуване, пише The New York Times. Брегът и водите покрай него са пълни с хищници, а бебетата костенурки са вкусни, хранителни и беззащитни. Те трябва да достигнат до океана възможно най-бързо, за да бъдат отнесени към по-безопасни води.

Учени са проследили бебета морски костенурки с миниатюрни наноустройства
Учени са проследили бебета морски костенурки с миниатюрни наноустройства

Учените познават сравнително добре океанските течения, с които костенурките се придвижват, но досега не е имало надежден начин да се проследи пътя им по време на първите няколко часа след излюпването. С помощта на ново изобретение, наречено нано-маркировка, Ребека Скот и няколко нейни колеги за първи път са получили детайлни данни за тези първи часове – информация, която ще помогне за по-доброто познаване на този застрашен от изчезване вид. Нано-маркировката е миниатюрно акустично устройство, което тежи стотни от грама.

„Успяхме да проследим новоизлюпени костенурки от плажа до открития океан“, казва д-р Скот, изследовател в Центъра за океански изследвания в германския град Кил. „Винаги съм знаела, че океанските течения ги носят, но за първи път съм в морето с тях“. Скот е поставила акустични трансмитери на единадесет костенурки. Устройствата са разработени преди около две години от компанията Vemco, първоначално за проследяване на миграцията на младата сьомга. Изследователите са следвали бебетата костенурки с лодка в продължение на осем часа, слушайки сигналите, изпращани от трансмитерите. Д-р Скот посочва, че използването на нано-маркировки може да предостави повече информация за поведението на бебетата след излюпването им. А тя от своя страна може да се съпоставя с изследвания, базиращи се на компютърни модели на океанските течения, пренасящи костенурките по пътя на миграцията им.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: Агенция Фокус