Фабрика за производство на мухи цеце

Фабрика за производство на мухи цеце

В Етиопия, в покрайнините на Адис-Абеба, е построена фабрика за производство на мухите цеце. Това е част от плана за пълното унищожаване на опасните мухи в страната.

Още през 30-те години на миналия век съветският генетик А.С. Серебровски предложил необичаен метод за борба с вредните насекоми. Според неговата теория, трябвало да развъдят маса мъжки насекоми, да ги стерилизират с рентгеново облъчване и да ги пуснат в дивата природа. Конкурирайки се за женски с нормалните мъжки, те ще победят със своята численност, а от техните чифтосвания с женските няма да има потомство, и вида постепенно ще изчезне.

В Русия не са изпробвали тази идея, а в САЩ с нейна помощ успешно ликвидирали месната муха, в Япония- вредителите на пъпеши, в Чили- вредителите на ябълковите градини, в Холандия- вредителите на лука.

Мухата цеце, разпространена в 35 страни на Африка, пренася болести, причинени от едноклетъчни паразитни организми трипанозоми ,- заболяване по добитъка наган и сънна болест. Наганът ежегодно убива не по-малко от четвърт от африканския едър рогат добитък. В годината от сънна болест се заразяват 50-70 000 африканци. Ваксини не съществуват, лекарствата са отровни (убиват 3-10% от пациентите). С мухата успешно се борят инсектицидите и феромоновите капани. Но на остров Занзибар прилагат метода на Серебровски, и през 1994-1997 г. острова напълно се е освободил от мухите.

Този пример е предизвикал интерес в правителството на Етиопия, и то отделило 12 милиона американски долара за строителството на фабрики за мухи. Сега фабриката за седмица дава 10 000 мъжки, стерилизирани с гама-лъчи, а скоро нейната производителност ще нарасне с 70-100 пъти (строят се нови корпуси). Развъдените мухи се хранят с кръв, която получават от кланицата и замразяват за запазване. За експеримента е избрана долина с площ 25 000 кв. км. Първите резултати дават надежда.

Източник: facte.ru

[display-posts tag=”Муха, Мухи” posts_per_page=”20″]