Ферма за червеи – (не)обичаен бизнес

65-годишен мъж от Бургаско се занимава с това от 10 години

65-годишният Кольо Арабаджиев, който печели от червеи, носи голяма доза положителен заряд. Жителят на град Българово създава необичайната си ферма за получаване  на тор преди близо 10 години. Пренася първите няколко екземпляра от калифорнийския червей и започва да добива тор.

„Хората в началото така с присмех гледаха на тая работа. А сега в Българово няма градина, която да не се тори с моя тор”, хвали се фермерът.

Червеният калифорнийски червей е разновидност на дъждовния червей и е изненадващо активен и плодовит. В едно яйце от дъждовния има един черъв, а в селектирания има 21 черъвчета, обяснява Арабаджиев.

При наличието на достатъчно храна този червей произвежда биохумус – естествена тор, преработена от органични вещества, която се оказва изключително чист продукт, богат на всички елементи за храненето на растенията. Продуктът от животните на Кольо вече е из всички градини в бургаски регион, както и в съседна Гърция. При него за стръв идват дори и рибарите.

За Кольо Арабаджиев червеят вече не е същество, което би стъпкал, а животно с душа, което иска гледане. За целта той го полива и пази от вредители, най-страшните сред които са къртиците, поповото прасе и свраките.

Кризата в зеленчукопроизводството допринася и за кризата при производителите на естествени торове. Кольо Арабаджиев обаче е оптимист. „Трудно се печели, обаче смятам че оттук нататакък като започнаха да дават субсидии на земеделците и зеленчукопроизводителите, ще тръгне работата”, казва мъжът.

Продуктът от необичайната ферма допринася за узряването на зеленчуци с неповторим вкус – такъв какъвто химичните торове не могат да създадат.

  • Източник – btvnews.bg