Фермери обучават мравки като убийци на вредители

Фермерите, които са впрегнали силата на мравките, се оказаха по-успешни при контролиране на вредителите, опустошаващи посевите им, от колегите си, които залагат на химикалите, сочи обобщение на 70 изследвания. Използвайки най-елементарно оборудване, фермери в тропическите гори хванали, култивирали и обучили колонии от мравки да патрулират из тропическите гори и да убиват по-големи от стражите вредители. Резултатите са впечатляващи, сочат 70 проучвания по въпроса.

Фермери обучават мравки като убийци на вредители
Изследванията, проведени в Азия, Африка и Австралия, подсказват, че и европейските фермери биха могли да се възползват от тази сравнително евтина възможност, пише в Journal of Applied Ecology. “Мравките са големи ловци и действат колективно. Когато една от тях открие плячка, тя използва феромони, за да повика на помощ другите от мравуняка”, казва д-р Йоахим Офенберг от университета Аархус.“Като действат обединено, те могат да победят и по-големи от тях вредители.“

Изследване за защита на посевите от кашу в Австралия показало, че „контрола на мравките над вредителите“ е близо с 50% по-ефективен отколкото при фермерите, използващи конвенционални пестициди. Също така и качеството на реколтата е по-високо, поради което приходите от работата се увеличили със 71%, сочи проучването.

При някои случаи фермерите си осигурявали ефективна защита срещу вредители като поставяли на дървета в тропическите гори мравуняци в торби и хранели мравките със захар, за да им помогнат за тяхното развитие. Освен това фермерите опънали канап между дърветата, за да бъде създадена работеща отбранителна система с възможността мравките да се движат по въздушна мрежа в горите. Изследвания показали, че обучените да убиват мравки се справяли без проблем с над 50 вида вредители и защитавали реколтата успешно, включително какао и цитруси поне толкова успешно, колкото и химикалите.

Д-р Офенберг, който изучава мравките от 20 г. изразява мнение, че Европа може да се възползва от този опит и и например производителите на ябълки могат да спестят пари, като използват дървесни мравки за справяне зимни молци.

Мравките живеят на всички континенти по земята, с изключение на Антарктида,. Тяхната колективна дейност означава, че те действат като суперорганизми.

Източник: novinar.bg