Фестивалът Гадхимаи в Непал е спрян в името на животните и обществото

Фестивалът Гадхимаи в Непал е спрян в името на животните и обществото
Фестивалът Гадхимаи в Непал е спрян в името на животните и обществото

Природозащитници успяха да убедят организаторите на най-голямото в света жертвоприношение да се откажат от масовото убийство на животни, което извършват на всеки пет години, повече от два века в чест на богинята на властта Гадхимаи.

„Фестивалът Гадхимаи в Непал е най-многочисленото жертвоприношение на животни в света, което се устройва на всеки пет години, повече от две столетия в чест на богинята на властта Гадхимаи. След 265-годишно съществуване, варварската традиция най-сетне е отменена в името на спасяването на живота на милиони хора и животни.

Решението бе взето от Фонда на Храма на Гадхимаи след изпълнени с напрежение преговори с представители от организации за защита на животните в Непал и Индия – Обществото в Непал в защита на животните (Animal Welfare Network Nepal) и Международното хуманно общество в Индия (Humane Society International/India)”, се казва в съобщение на сайта на Центъра за защита на правата на животните „Вита”, цитирано от международните агенции.

Масовото клане на животни на фестивала Гадхимаи привлече вниманието на световната общественост през 2014 година. Намеса на Върховния съд в Индия, издал забрана за транспортиране на животни от страната в Непал, намали количеството на принесения в жертва добитък със 70% в сравнение с 2009 година, когато са били обезглавени ритуално над 500 хил. биволи, кози, кокошки и други домашни животни.

Корените на фестивала идват от легенда, според която освободеният от затвора от богинята Гадхимаи основател на храма в нейна чест – Бхагван Чоудхари сънувал, че богинята поискала от него човешки жертвоприношения в замяна на могъщество и просперитет. Но Чоудхари решил да посмекчи малко “условията по сделката” и й принесъл в жертва животно. Оттогава жертвоприношението се повтаряло на всеки пет години.

Източник: manager.bg