“Четири лапи” спасиха майка и дъщеря орангутани

Спешна акция за спасяването на бедстващи орангутани в индонезийската част на остров Борнео организира екип на международната организация “Четири лапи” след сигнал на местни жители.

Двете животни – бременна майка и нейната дъщеря – бяха изтръгнати от лапите на местни ловци на орангутани минути преди да бъдат умъртвени. Днес те бяха пуснати на свобода в отдалечена джунгла, където животът им няма да е застрашен, съобщиха от българския офис на фондация “Четири лапи”.

“Имахме изключителния късмет да пристигнем в правилния момент – ако бяхме закъснели дори с няколко минути, орангутаните щяха да са мъртви”, заявява д-р Сигне Пройшофт, експерт по приматите в организацията. “Заварихме група млади мъже, които бяха обградили двете животни. Ясно се виждаше, че жертвите са замръзнали от ужас, а хората ликуваха в очакване на своята награда за залавянето и убийството им”, казва още Пройшофт.

Масовите кланета на орангутани, стимулирани от местни компании за производство на палмово масло, попаднаха наскоро в полезрението на индонезийските медии. За първи път властите решиха да извършат арести, включително на главния мениджър на една от големите компании – Кхаледа. Твърди се, че тя е предлагала награда от 1 млн. индонезийски рупии (около 85 евро) за всеки убит орангутан. През последните две години е било заявено получаването на стотици такива награди, като се смята, че някои от компаниите за добив на палмово масло са плащали до 100 евро за труп на орангутан. През септември 2011 година бяха открити масови гробове на застрашените от изчезване примати и след последвалия обществен скандал защитата на орангутаните прерасна в главна политическа тема. Убиването на орангутани е незаконно в Индонезия, но законът не се прилага. До ноември 2011 година са били извършени само два ареста на ниско ниво. За последните два месеца обаче бяха арестувани 10 души, включително на високи постове.

За първи път в историята на Индонезия съдбата на орангутаните се превръща в истински политически въпрос, според д-р Пройшофт. “Продължаването на масовите кланета не трябва бъде допуснато. Местообитанието на тези животни в тропическите гори се нуждае от адекватна защита. Последствията от извършените престъпления трябва да бъдат понесени от виновниците, а не от организациите за защита на животните или от орангутаните. Надяваме се, че привличането на общественото внимание към нашата спасителна операция ще помогне на още много орангутани”, казва експертът.

Орангутаните, които са вид, много близък до човешкия, са застрашени от загубата на всичките си местообитания заради изсичането на тропическите гори. Само преди няколко десетилетия на остров Борнео са живеели четвърт милион примати от този вид – днес оцелелите са около 50 000. /БГНЕС

Източник – bgnes.com