Елмира Димитрова: За Великден търсенето на щраусови яйца е изключително голямо

Елмира Димитрова: За Великден търсенето на щраусови яйца е изключително голямо
Елмира Димитрова: За Великден търсенето на щраусови яйца е изключително голямо

За отглеждането на африкански щраус в българските географски ширини, развъждането му и възможностите за използване на различни негови продукти, както и за великденското яйце от щраус пред Агенция „Фокус“ Елмира Димитрова, собственик на щраусова ферма и селекционер на този вид птици у нас.

Фокус: Г-жо Димитрова, как се отглеждат щрауси в България и какво е по-особеното?

Елмира Димитрова: Като всеки бизнес в България работата много трудно върви. При щраусите има една особеност. От началото е адски трудно, защото няма никакви яйца. До третата, четвъртата година се гледат животните, а репродуктивната им възраст настъпва след третата година. В началото имаме по едно яйце от женските. На четвъртата година яйцата са от 2 до 4. Щраусите започват да увеличават прирастът на яйцата след 15-ата година. Тогава започват да снасят през ден. Всичко това е обвързано с географските ширини и зависи от края на зимата. Това е определящото за яйценосния период. Щраусите снасят 45 години. Нашите най-големи женски са на 10 години. 10-годишните щрауси, които в нашата ферма са само четири, снасят в седмицата по едно яйце. Оттук и скъпото при отглеждането на щраусите, тъй като години наред нищо не получаваш. Ние прескочихме този период и сега вече се радваме и на яйца, и на малки. Имаме какво да предлагаме на пазара. Оттук вече има и възвръщаемост на парите. Това е особеното при този вид бизнес, че трябва да устоиш в началото. Ако иска някой да се занимава с щрауси, много по-добре е да се започне с повече бройки, отколкото само с две три, защото и смъртността през зимния период е много голяма. Щраусите имат невероятно здрава имунна система. Те почти не боледуват. Но през зимата получават настинки в гушите и както при хората страдат от състояние подобни на грипните. Голямата им шия е предразположена на простудни заболявания, особено ако им се дава ледена вода в минусовите температури. Проблемът с лекуването им е, че при щраусите не се знае точно какви лекарства да им се дават, тъй като антибиотиците им действат смъртоносно. Не може да се дават антибиотици и да се лекуват, както при другите животни. Това е особеното на този вид животно – черен африкански щраус. Доколкото знам австралийският щраус има съвсем друга имунна система и съвсем други са болестите. При черен африкански щраус, ние сме забелязали през тези 10 години, че зимата имаме такива простудни заболявания. Ако не вземем мерки и не обърнем внимание, животното спира да яде и може да умре от глад. Тогава започваме да му даваме насила. Отваряме му човката, то е клекнало, когато е болно, няма сила да се изправи.С двулитрово шише му даваме топла вода с разтопена захар, за да ги подсилим и това да им даде стимул за възстановяване. През 2010-2011 г. имахме един Данчо, който така го спасихме. Три месеца сме го хранили сутрин, обед и вечер. По два литра вода изсипваме в човката и сега не можем да го припарим. Спасихме го без никакво хапче.

Фокус: Има ли увеличено търсене на щраусови яйца сега преди Великден и каква е стойността им, предвид факта, че се украсяват много яйца за подаръци ?

Елмира Димитрова: Действително около Великден търсенето е страшно голямо за яйцата на щрауса, защото с годините стана нещо като мода при хората да имат от различни видове птичи яйца. Естествено взимат и щраусови яйца. Ние правим списъци. От януари месец съм започнала да правя списък с телефонни номера на желаещи и когато снесат яйце,то веднага отива по предназначението. Затова се майтапя като казвам, че се занимавам със „соцтърговия“. Списъците бяха характерни за едно друго време. Същото е и при малките. Хора, които искат да си купят малки щрауси, също са под списък. Технологичното време на люпене на малките е много малко. От края на април, ние започваме да имаме повече оплодени яйца. Тогава започва размножителният период. Женските са склонни на разгонване и вече на чифтосване. Затопли ли се времето, те започват да клякат и съответно мъжкият поради голямата потентност, никога не изпуска една клекнала женска. Оплодените яйца са от средата и от края на април. Края на юли и август, изключваме инкубатора, за да може септември-октомври да подфръкнат малко, за да могат зимата да имат сила да останат живи, защото при щрауса е много важно да има витамин D за оформянето на здрави и хубави крака, за да имат правилно развитие на костната система. Иначе може да развият рахит. Изкривяват крачетата и след това нямат силата да ги стабилизират и оттам стават и смъртните случаи. Един щраус без здрави крака не може да бъде читава птица. За Великден се търсят поради уникалния размер на щраусовото яйце, равнява се между 20 и 30 кокоши, защо такъв голям интервал между 20-30, защото нашите яйца са от килограм и 100 до килограм и 800. Те са, както при хората. Някой женски с по-малък ръст снасят по-малки яйца, тези които са с по-висок ръст, снасят по-големи яйца. Имали сме и 2 кг. щраусово яйце, но това вече изключение или по-скоро човешка грешка. Ако не намалим процента на царевицата през лятото, яйцата стават много големи и това не е хубаво за самата щрауска, защото тя не може да снесе яйцето. Имали сме разкъсвания на такива женски. През лятото внимаваме царевицата да не е повече от 20 % от количеството на храната.

Фокус: Как върви украсата? Вие занимавате ли се, продавате ли готови украсени яйца?

Елмира Димитрова: Имаме много красиви икони. Имаме си иконописец Ангел Досев. Той е невероятен човек. Вече за съжаление доста възрастен. Той беше първият, който се съгласи да работи с нас и вече 7 години работим с него. Рисуваме за всеки Великден икони и много хора предпочитат да си купят светеца, който пази семействата им.Най-търсена икона за Великден, например е Дева Мария и младенецът. Може и да е Дева Мария троеручица. Това е най-търсената икона, редом с тази на Исус Христос. В зависимост от празника, хората си купуват икона с лика на светеца.

Фокус: Относно боядисването, по-специфично ли е?

Елмира Димитрова: В началото варих щраусовите яйца, но не повече от 2-3 яйца съм сварила, за да видя как става сваряването на такова огромно яйце. Установих, че варенето не е рентабилно. Първо, защото 2-3 часа трябва да се вари едно такова голямо яйце, въпреки това жълтъкът пак е рохкав. След това, за да се изкара свареното яйце, трябва да се счупи черупката. По-добрият вариант е да се вземе сурово яйце и да се боядиса. Да бъде символ на масата като най-атрактивното яйце сред останалите. Ако все пак се спазва традицията, както с кокошите яйца, трябват поне 4-5 пакетчета, за едно щраусово яйце, за да може да бъде хубава боята. И въпреки всичко многото калций в черупката на щраусовото яйце не позволява да се боядисва така хубаво, както кокошите. Затова по-добрият вариант е с маслени бои. За да стане наситен самият цвят на яйцето, трябва да е с друг вид боя, да не е с традиционната.

Фокус: А колко върви продажбата на едно такова яйце готово, нарисувано с икона?

Елмира Димитрова: За 45 лева продаваме самото яйце, а рисуваните са 65 лева. Изпразнено яйце, пробито с бор машина. Това е интересното, когато дойдат посетители трябва да има поне 6 желаещи, за да им сервираме омлети от 1 яйце. Минимумът е 6 човека. Отваряме щраусовото яйце с бор машина, прави се една дупка от по-тъпата страна или така нареченото „дупе на яйцето” и със сламка за пиене се източва съдържанието на яйцето. Остава празна черупка, измива се и нея я рисуваме. А от самото съдържание на яйцето правим или омлети или кремкарамел. Много се търси кремкарамелът от щраусово яйце, защото е уникален като вкус. Много по-различен от приготвения с кокоши яйца. И да не говорим, че жълтъкът от щраусовото яйце е един от най-силните естествени афродизиаци. Хора от третата възраст предпочитат да си вземат по едно яйце и определено сме свидетели на голяма радост. Казват ни и се хвалят, че има успехи в семейните ложета в следствие на употреба на щраусовото яйце. Дали е на психическа основа, но химичното обяснение, е че целезинът в жълтъка на щраусовото яйце е с пъти-повече от кокошия а се знае, че той повишава мъжкото либидо. И от там вече идва повишаване на мощта на мъжкия потенциал.

Фокус: Какво животно е щраусът по принцип? Със страх ли трябва да гледаме на него ? Що за птица е щраусът?

Елмира Димитрова: Ние имаме 16 женски и 4 мъжки. Всичките си имат имена. Те са ни като домашни любимци. Всяко едно животно е страшно социално. При тях йерархията е много ясна – имаме лидерки-женски, имаме по-слаби, които се подчиняват на лидерката. Лидерката определя, коя ще дойде да яде. Ако не е в настроение може да не пусне нито една женска, за това разделението при щраусите във ферми като нашата е по-удачният вариант. На стадо много трудно се гледат, да не говорим, че двама мъжки на едно място не могат да виреят. Мъжките винаги и не само при щраусите, а и в природата си, пазят територията, пазят си поколението, пазят си харема. Щраусът обикновено образува семейство – две, три женски с един мъжки. Това е нормалното семейство, но пак може да говорим, че са моногамни животни. Той, ако си избере 3 женски, си изкарва целият живот с тях, но не една, а три, четири. Така че „моногамията“ я разбирайте по странен начин. Една женска е много разглезена, много претенциозна. Тя може да търпи един мъжки примерно 2-3 години и после решава да се „разведе”. Не го търпи и ние трябва да видим, ако има такава непоносимост да направим размяна с друг мъжки, защото след като не го харесва тя няма и да му клекне. Много социални животни са, страшно привързани са към мен. Аз отивам, играя с всяка една от тях, някои ми развръзват връзките на обувките, някои ме прегръщат буквално, в смисъл огъват си шията около врата ми и е като истинска прегръдка. Някои са по-плахи. От мен никой не бяга, но като дойдат посетители ние грабваме вниманието на нашите гости. Хората могат дойдат и да се насладят на непосредствения контакт с животните, няма ограда. Вкарваме всеки един посетител при съответната женска без никаква ограда. Няма в Европа такава зоологическа градина, която да предлага на посетителите непосредствен контакт с животните. Затова много се гордея с това, че толкова сме опитомили нашите животни и те вместо да бягат от хората, отиват при тях и очакват да бъдат хранени. Имаме си особен начин на посрещане на посетителите, винаги събота и неделя, когато хората идват на разходки. Даваме едни дъски и винаги подготвям, купувам или зеле или прясна салата, лук, много обичат пресен лук. Това е едно от най-любимите им неща и показвам на посетителите как да хранят тези огромни животни. Всеки е много впечатлен. Да не говорим за снимките, които могат да си направят, много са атрактивни.

Фокус: А перата на щрауса, те също могат да бъдат използвани. Търсят ли се, купуват ли се?

Елмира Димитрова: Всъщност първата ферма е направена в Древен Египет от Клеопатра е точно заради перата на щрауса. Уникални са и като визия и като свойства – те са много специфични – от ляво и дясно са еднакви. Затова и по форма те не са като на другите пера на птици, при които от едната страна перото е по-късо от другата. При щрауса летенето вече е отживелица. Преди 12 милиона години те са мутирали и от летящи хищни птици се превръщат в птици, които разговарят с крилете си. Не ги използват за летене, а за социална комуникация и за тичане. Балансът при тази огромна скорост, която развиват щраусите от 80 километра е резултат от работата на крилете и на перата. Така че, перата на щраусите първо много лесно се боядисват с текстилна боя и могат да бъдат използвани за декоративни букети. В днешно време няма карнавал, който да не използва щраусови пера за украса, било то на шапки, на ветрила, на поли. Рио де Жанейро всяка година използва между 6-7 тона пера, за да прави карнавалите си. Представете си какво количество е. Най-търсеното перо е бялото перо, което се намира на края на двете криле на мъжкия. Те са много малки бройки – 12 от едната и 12 от другата, но всички други пера си имат своята красота и възможност да се правят така наречените цветни букети. Сега абитуриентите имат много голям интерес към щраусовите пера за украса и като аксесоар – като брошка или като огърлица, като яка на роклята. Всичко зависи от фантазията. А най-малките пера се ползват като бърсалки, понеже те не генерират статично електричество и много лесно се почистват плоските телевизори, поличките от прах, уникални са като бърсалки. И аз самата вкъщи така си почиствам за бързо чистене праха от телевизорите вместо микрофибърни кърпи.

Фокус: Какви са другите продукти от щрауса?

Елмира Димитрова: Моята мечта беше да направя щраусова козметика и в тази насока съм много горда, защото намерих фирма, която да работи с мен – аз давам щраусовата мас, за да може да изработват 6 продукта – крем за лице, за очи, за ръце, маска за коса, за стрии, за напукани пети. Това са 6-те продукта, които правим и с гордост мога да кажа, че всяка година участвам в „Произведено в България” и тенденцията е положителна. Търсенето се увеличава. Тоест хора, които са ползвали нашата козметика, тя е определена за суха кожа, зряла кожа след 35 години, я предпочитат. Така че идеята и мечтата за този бизнес дойде от идеята да използвам щраусовата мас за козметика. Щраусовата мас съдържа киселини с пъти повече от китовата мас и свойствата на мастните киселини в нея са уникални. Мастните киселини са причината за забавяне на процеса на стареене на кожната клетка. Много хранителен, много ефектен крем се получава.Така или иначе човек старее, но трябва да се удължи този период, поне визуално да изглежда по-добре максимално дълго. А това се случва чрез козметиката.

Десислава АНТОВА

Източник: Агенция Фокус