Щъркелчетата Поли и Крайчо напуснаха своето гнездо

Щъркелчетата Поли и Крайчо напуснаха своето гнездо
Щъркелчетата Поли и Крайчо напуснаха своето гнездо

Щъркелчетата Поли и Крайчо напуснаха своето гнездо в горнооряховското село Поликраище. Те бяха маркирани от експерти на “Зелени Балкани” със специални GPS/GSM предаватели на 29 юни, още докато си бяха в родното гнездо.

Щъркеловото семейство е имало четири малки тази година, две от които са уловени от специалистите. Поставени са им предаватели и пръстени и са пуснати обратно в гнездото. Малките започнаха първите си неуверени разлитания в края на миналата седмица, като предавателите позволяват да се проследят полетите до съседните покриви и електрически стълбове.

Едва няколко дни след първите си опити, Поли и Крайчо изненадали целия екип, като се отправили на дълги и съвсем различни пътешествия. Двете щъркелчета са се разделили миналия ден до с. Върбица, на 20 км източно от родното гнездо. Поли е тръгнала на север, като за един ден е изминала 95 км, за да достигне нивите над с. Ветово. Крайчо пък е полетял на юг, пресякъл е Стара планина край Котел и след 110 км е достигнал разливи край гр. Ямбол.

Предавателите ни дават удивителната възможност да следим пътя на младите щъркелчета. Очакваме с нетъпрение да станем свидетели на техния опасен и дълъг път на юг, като с още по-големи надежди ще очакваме тяхното завръщане”, посочва екипът на “Зелени Балкани”. Скоро на сайта на организацията ще има възможност за живо проследяване на двете щъркелчета.

Настоящото проучване се извършва в рамките на мащабния проект „Бял щъркел: Спомагане за съхраняване на биоразнообразието при реализция на големи инфраструктурни проекти”, финансиран от Европейски делови конгрес. Проектът се изпълнява едновременно в Русия, Армения, България, Чехия и Словения. През 2014 година, екипи на “Зелени Балкани” отчетоха и описаха гнездата в над 120 населени места в определена целева територия в Северна България. Данните за рисковите гнезда, изградени върху активни електрически стълбове, бяха предоставени на трите ЕРП-та, като в рамките на проекта са им подареи общо 45 платформи, които да използват за обезопасяване на гнезда.

Източник – dariknews.bg