Южноафрикански съд се произнесе в подкрепа на местната търговия с рога на носорози

Съдът в Южна Африка днес отхвърли жалба на правителството, която настоява да бъде поставена забрана върху вътрешния пазар на рогове от носорози, съобщи АП.

Южноафрикански съд се произнесе в подкрепа на местната търговия с рога на носорози

През ноември, южноафрикански съдия анулира мораториум върху вътрешната търговия с рог от носорог, заявявайки, че правителството се е провалило в консултациите с обществеността относно налагането на забраната през 2009 година.
Служител от министерството на околната среда в Южна Африка в четвъртък потвърди решението на съда в Претория, което според някои еколози допълнително ще застраши популацията на носорозите, която вече сериозно страда заради набези на бракониери.

Темата разпали ожесточен дебат дали да се легализира продажбата на рогове в опит да се смаже черния пазар. Длъжностни лица заявиха днес, че близо 1200 носорози са били убити от бракониери в Южна Африка през 2015 г., “До края на декември 2015 г., броят на незаконно избитите носорози е 1175”, заяви министърът на околната среда Една Молева пред репортери.

По-малко от 100 носорози са избити през 2008 г., но от тогава насам броят на убийствата расте. Рекорден брой от 1215 животни са били убити миналата година.

Носорозите се избиват заради голямото търсене на роговете им в страни като Китай и Виетнам, където те са високо ценени заради предполагаемите им лечебни свойства. Твърди се, че рогът от носорог лекува рак и други заболявания. Южна Африка е дом на около 20 000 носорога или около 80% от популацията на тези животни по цял свят.

Източник: fakti.bg