10 компании, които са използвали робски труд

За съжаление, робството не е реликва от миналото. Огромно количество малки организации използват робски труд. Не избягват подобна практика и транснационалните гиганти.

IKEA

ikea
Съгласно доклада, направен през 2012 г от одиторската компания Ernst & Young, в източната част на Германия са използвали за принудителен труд политически затворници. Въпреки, че IKEA не е използвала затворниците непосредствено за своите собствени заводи, подизпълнителите на компании в Източна Германия са се занимавали с екплоатиране на робите. В същото време мениджърите на IKEA са знаели за това, но са продължавали подобна практика.

The Walt Disney Company

walt dysney
Компанията използва наемен труд в Китай, който се заплаща много лошо. Нивото на заработената заплата е по-нисък от средния в отрасъла. За това част от посредниците използват работници, работещи в робски условия, според изданието The Guardian.

Apple

apple
Компанията Apple е уловена, че е работила с изпълнители, използвали робски труд. Сред тях е бил китайският изпълнител Foxconn.

Philip Morris International

цигари
Financial Times осъдила гигантските тютюнопроизводители в закупуването на суровини, произведени с използването на робски труд. Сред тях се оказала и известната Philip Morris International.

Firestone

firestone
Производителят на гуми Firestone бил обвинен в това, че е закупувал суровини от доставчици, които са получили каучука с използването на детски и робски труд.

H&M

hm
Компанията Hennes & Mauritz била обвинена в това, че те са използвали робския труд на комбоджанци в собствените си фабрики. Производството било пренесено в Камбоджа заради това, че нивото на заплатите там е минимално, но производителят не е предоставил дори и него.

Nestle

nestle
Списъкът на тези организации е попълнил и концернът Nestle. Nestle е закупил повече от 13 000 тона котешка храна на базата на морски дарове от Thai Union Frozen Products. Част от хранителните съставки вероятно са произведени чрез използването на робски труд, съобщава Bloomberg.

Zara

zara
Производителят на дрехи от Латинска Америка преди две години е бил обвинен в това, че около 70% от всички дрехи, произведени със съоръженията в аржентинската столица, са произведени в робски условия от незаконни емигранти от съседна Боливия.

Mitsubishi Materials

mitsubishi
Японската компания активно е използвала робски труд в мините, които й принадлежали през 40-те години на миналия век. За своите действия ръководството вече се е извинило. Основно са използвали труда на военнопленниците.

BMW

bmw

Тази снимка ще ви каже повече, отколкото цяла книга. Военнопленниците от СССР са били използвани като роби в заводите на BMW в Германия. SU – означава, че работникът е от СССР.

Какво мислите за това? Трябва ли да се организира бойкот на компаниите, които печелят от робите?

Преводач: Мария Костова

Източник: fishki.net