15 платформи за щъркелови гнезда

Елена Кметова, „Зелени Балкани”: Подарихме по 15 платформи за щъркелови гнезда на три електропреносни компании

София. Подарихме по 15 платформи за щъркелови гнезда на три електропреносни компании. Това каза за Агенция „Фокус” Елена Кметова от „Зелени Балкани”. Тя обясни, че международни преброявания на белия щъркел се правят на 10 години и добави, че реално 7-мото Международно преброяване беше миналата година.

15 платформи за щъркелови гнезда
15 платформи за щъркелови гнезда

„Тази година се правят изравнителни неща. Ние участвахме миналата година със 122 населени места”, заяви Кметова. Като нещо ново и интересно тя посочи, че са успели да подарят на трите електропреносни компании по 15 платформи, като са им дали резултатите, които са събрали в процеса на обхождане миналата година. Тя обясни, че платформите са, за да могат компаниите да изолират общо 45 гнезда от тези, които са идентифицирани като рискови. „Това е, което ние ще правим тази година”, допълни Кметова.

„Една много малка част от самите платформи бяха сложени от колегите от две от електропреносните дружества, след това вече щъркелите започнаха да се завръщат и ще продължим изолирането на такива рискови гнезда от септември нататък, след като птиците вече напуснат, за да сме сигурни, че няма да им провалим сезона”, обясни Елена Кметова.

Деница СТОИЛОВА

Източник – Агенция Фокус