30 еленa лопатари бяха пуснати на свобода в Източни Родопи

30 еленa лопатари бяха пуснати на свобода в Източни Родопи
30 еленa лопатари бяха пуснати на свобода в Източни Родопи

Разселване на елени лопатари с цел възстановяването на популацията му в дивата природа ще се извърши в сряда – 21 януари, в село Черноочене, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Елените ще бъдат пуснати на свобода в 11:30 часа, в подкрепа на запазването на уникалното биоразнообразие на планината в рамките на общоевропейска инициатива Rewilding Europe за възстановяване на дивата природа.

Елените лопатариса от ловно стопанство „Студен кладенец”, където днес сред дивата природа живеят 1 500 животни. Това ловно стопанство се намира също в Източните Родопи и е мястото с най-голяма концентрация на вида в България и в Европа. Елените лопатари ще бъдат разселени след няколко месеца престой в специално изградено адаптационно заграждение. Зам.-министър Георги Костов ще участва в разселване на елените.

***

Гората и горското богатство трябва първо да се опазват, а след това да се ползват. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов при пускането на 30 елени лопатари в гората над махала Чеканци до село Черноочене, Кърджалийско.

9 кошути, три мъжки животни и 18 приплода бяха пуснати на свобода, като към тях бяха присъединени и дива свиня майка с малки и една дива свиня на 1 година. „Целта е да се подпомогне природата при възстановяването на ресурсите й и да се увеличи и стабилизира популацията на елени лопатари в този район на Родопите“, посочи зам.-министър Костов.

Пускането на елени в района е за втора поредна година и е част от проект „По-диви Родопи“ на Rewilding Europe, подпомогната от Холандското правителство.

В момента по тази инициатива се подпомага биоразнообразието по общо седем проекта в други части на Европа. В проекта участва и Националният съюз на ловците и риболовците в България. Главният секретар на съюза Васил Василев посочи, че разселването на птици и едър дивеч е традиция за ловците в България , като в последната година 160 хил. птици са пуснати на територията на цялата страна и 50 броя едър дивеч са разселени в общо пет горски територии. „Необходимо е да можем да се насладим на дивата природа“, посочи още Василев.

„Не е нормално да вървиш с дни в планината без да срещнеш диво животно“, заяви от своя страна Франц Схепер, ръководител на европейската инициатива от холандска страна. Според него, ако тази практика се утвърди, за пет-шест години, можем да имаме по-плътна популация на елени лопатари в Източните Родопи и това ще подпомогне и местния туризъм.

Стойчо Стойчев, ръководител на проекта от българска страна уточни, че близо 90 % от четиридесетте елени, пуснати миналата година, са оцелели на свобода при това в съжителство с многобройна група вълци в района, което е уникално и показва, че инициативата е жизнена.

Миналата седмица в района на Тинтява, Крумовградско са пуснати още 19 елена лопатари.