5000 домашни кучета, а предполагаемият им брой е около 200 хил.

В София са регистрирани около 5000 домашни кучета, а предполагаемият им брой е около 200 хил.

За да има адекватна и сигурна национална база данни за домашните любимци, всеки собственик първо трябва да сложи чип на кучето си при ветеринар и после да го регистрира в общинските данъчни служби. Според наредбата на Столична община тези две стъпки са задължителни от деня, в който домашното куче навърши четири месеца.

5000 домашни кучета, а предполагаемият им брой е около 200 хил.
5000 домашни кучета, а предполагаемият им брой е около 200 хил.

По данни на общината засега в София са регистрирани около 5000 домашни кучета, а предполагаемият им брой е около 200 хил.

Чипирането на домашните любимци е задължително от 2009 г. и е отразено в закона за ветеринарномедицинската дейност. Проверки се извършват от столичните инспектори, а глобата за нередовните собственици е между 50 и 200 лв.

Във ветеринарните кабинети поставянето на чип струва между 30 и 50 лв., а в приютът за кучета в село Сеславци и в клиниката на фондация “4 лапи” в Банкя маркират животните безплатно, но само при условие, че преди това ги кастрират.

Чипирането, освен че помага за по-лесното намиране на изгубено животно, води и до полезен ефект върху контрола по осиновяване на бездомните кучетата.

От общината призовават за разбиране и регистриране на домашните любимци. Напомнят още, че при всяка разходка на кучето трябва да се носи неговият паспорт или здравната книжка.

Източник: news7.bg