Преди 55 години се състоял легендарния полет на Белка и Стрелка

19 август 1960 г, в 15:44 от космодрума в Байконур е бил пуснат възвръщаемия космически кораб, на борда на който са се намирали две кучета – Белка и Стрелка. Корабът успял да излезе в орбита. Той бил оборудван с биомедицинско оборудване, фискиращо промените, които са настъпили в организма на кучетата по време на целия полет.

Белка в Музея на космонавтиката
Белка в Музея на космонавтиката

Теглото на Белка е било 4,5 кг, височина 30 см, дължина 47 см. Стрелка тежала 5,5 кг при височина 32 см и дължина 50 см, уточнява “РИА Новости”.

Стрелка в Музея на космонавтиката
Стрелка в Музея на космонавтиката

20 август 1960 г спускаемия апарат с двете кучета на борда се приземил благополучно в определения район. Космическият полет на кучетата продължил повече от 25 часа. За това време корабът-спътник извършил 17 пълни обиколки около земята. Благодарение на този експеримент учените получили ценни данни, които направили възможни полета на човека в космоса.

Колкото до Белка и Стрелка, те не са летели повече в космоса. И двете кучета са доживели до преклонна възраст, а Стрелка два пъти е раждала здраво потомство. След смъртта им техните препарирани тела били поставени в Музея по космонавтика.

Преводач: Мария Костова

Източник: gismeteo.ru