9 научно потвърдени причини да си взмете куче

Кучетата живеят с хората повече от 18 000 години, и са първите в историята домашни любимци. Учените са доказали, че кучетата ни карат да се смеем по-често, отколкото котките, правят ни по-подвижни и дори намаляват шансовете да изпаднем в депресия. Ако все още не вярвате, че кучето е най-добрият приятел на човека (или трябва да се уверите в това), тогава ето ви добри причини защо трябва да си вземете четириног приятел.

кучета
1.Кучетата ни карат да се смеем

Съгласно едно изследване, публикувано в списанието Society & Animals, стопаните на кучета се смеят по-често. Изследователите интервюирали стопаните на кучета, стопаните на котки и стопаните на двата вида и други, и анализирайки данните, стигнали до извода, че стопаните само на кучета или и кучета и котки се смеят по-често, от останалите.

2.Кучетата са преданни

Кучетата са присъединили към човека преди 18-32 000 години, еволюирайки от вълците. Вълците живеят на стада, където връзката между родствениците е много силна. Именно това поведение прави кучетата толкова верни. Ученият Стивън Завистовски пояснява, че кучетата виждат в своите стопани приятел от “стадото”, за това се привързват към него така, като че ли той е негов брат или сестра.

3.Кучетата ни правят по-общителни

Във Великобритания група учени от Университета в Ливърпул и Бристол пояснили, че стопаните на кучета имат повече приятели, от тези, които нямат кучета. Логично, отбелязвайки, че кучето ще ви накара да излизате по-често навън на разходка в парка, където ще се запознаете с други стопани на кучета.

4.Кучетата ни правят по-здрави

куче и дете
Да, кучетата могат да ни защитават от заболявания. При децата, родени в домове, където има куче, е по-малък риска от развитието на астми и алергии към прахта. Изследването, публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences през миналата година, показало, че при мишките, намиращи се в жилището, където живее куче, се е развила особена група микроби, която защитава от алергени. Съобщава се, че именно такива микроби защитават детето от развитието на алергия към прахта.

5.Кучетата ни правят по-активни

Затлъстяването е един от главните проблеми на съвременното общество. Изследване от Мичиганския университет показало, че 60% от стопаните на кучета, които редовно разхождат своите любимци, имат нормално тегло. Освен това, възрастните хора, разхождащи кучета, са по-подвижни и физически по-здрави, отколкото тези, които се разхождат с партньора си.

6.Кучетата спасяват живот

Кучетата са не само по-добри приятели от котките, но, например, в началото на тази година във Флорида куче е спасило котка…чрез преливане на кръв. При някои кучета има универасална кръвна група, както при хората, така че, когато за котето Лютик не се намерил котешки донор, ветеринарите използвали куче. Котката оцеляла. Кучетата също така помагат и на хората. Специално обучените кучета могат да усетят инсулта 15 минути преди да се случи, и започват да лаят, за да предупредят човека. Как кучетата успяват да усетят това, за сега не е известно.

7.Кучетата ни дават усещането за това, че ние сме нужни

Кучетата- отлични компаньони за всеки човек, но особено за възрастните. Съгласно изследването на списанието Journal of Social Psychology, възрастният стопанин на куче е по-удовлетворен със своето социално, физическо и морално състояние, отколкото хората на същата възраст без куче.

8. Кучетата ни дават уверенност

Още едно изследване изяснило, че кучетата са способни да придават на някои пациенти уверенност в себе си и сили да живеят повече.

куче
9.Кучетата просто ни правят щастливи

Гледайки своя четириног приятел, вие ще се почувствате много по-добре, защото във вашия организъм ще се отделя хормона окситоцин. Стопаните на кучета по-малко са подложени на депресии, по-малко се уморяват, притежават по-висока самооценка и изобщо са доволни от живота. Така че напред- вземете си куче. Но помнете- това е голяма отговорност! Не трябва да взимате куче, ако не сте готови да станете за него същия другар, както то е за вас.

Преводач: Мария Костова

Източник: bigpicture.ru