91 000 тюлени избити в Канада

91 000 тюлени избити в Канада заради ръст на пазара за кожите им

91 000 тюлени избити в Канада

Заради повишеното търсене на тюленски кожи на пазара, през изминалия ловен сезон в Канада са убити 91 000 животни, съобщи изпълнителният директор на Канадската асоциация на ловците на тюлени Франк Пинхорн пред ИТАР-ТАСС.

Канада продължава да бъде основен доставчик на световния пазар на месо, мас и кожи от тюлени. През миналата година са били убити 69 000 животни, а през текущия сезон промишлената квота, определена от правителството, бе за лов на 400 000 перконоги.

Повишеното търсене на пазара е повишило цената на тюленовата кожа до 35 долара за брой в сравнение с 28 долара през миналата година. Големи количества кожи са били поръчани от Китай и редица други азиатски страни. Канада доставя месо и мас от тюлени на Япония, Южна Корея и Китай.

Защитниците на животните вече години наред се борят за налагане на забрана на промишления лов на тюлени и поради това Канада вече е изгубила европейския и руския пазар.

В средата на май Отава блокира даването на статут на наблюдател в Арктическия съвет на ЕС като реакция на забраната за внос на тюленско месо и кожи.

Ловът на тюлени е източник на прехрана на 6500 души в Канада, сочат правителствени данни. Според председателя на Канадската агенция за икономическо развитие на Севера и министър на здравеопазването Леона Аглюкак тази забрана е несправедлива намеса в начина на живот на коренните жители на страната.

Източник – btvnews.bg